Om Syriska inbördeskriget och begreppet massinvandring

I DN:s huvudledare den 4 augusti 2014 kan man läsa följande:

 Oavsett hur mycket bistånd Sverige skickar till Syrien, Irak eller Gaza, kommer konflikterna att ta år att lösa. För att sedan explodera på nytt, någon annanstans. Under tiden flyr civilbefolkningen bäst den kan. Därför går det inte att byta ”massinvandring” mot ”hjälp på plats”, på det sätt Åkesson påstår.

Det är ett egendomligt sätt att argumentera. Vi kan ju inte lösa Syriens problem, varken inbördeskriget eller massflykten genom att ta hit folk, i synnerhet inte om det handlar om flera år av massiva insatser. Däremot kan vi givetvis vara med och ge bidrag till de flyktingläger som upprättas i exempelvis Turkiet och på så sätt få betydligt mer ”flyktinghjälp” för pengarna. Plus att vi på så sätt kan vara säkra på att det är de som bäst behöver stödet som får det. Så är det ju inte med syriska asylsökande i Sverige. En del av dem har inte varit i Syrien på flera år utan passar bara på att ordna en ännu bättre framtid för sig och sina familjer. Inget ont över dem för att de gör så. Alla människor gör sitt bästa för att få ett bra liv. Men man kan ju undra hur svenska politiker tänker när de ordnar till en så egendomlig motivering för att bevilja asyl, att bara man kan ta sig till Sverige så får man det.

Man kan lugnt påstå att med ett svenskt perspektiv går det överhuvudtaget inte att förstå Syrien. Där lär finns ungefär 5.000 olika religiösa, etniska och andra grupperingar som kämpar med och mot varandra. Det går inte att dra en vallgrav mellan de goda och drabbade och resten, som krigar mot varandra. De som kommer till Sverige kommer fortfarande att vara involverade, vilket bland annat visas av att en del ”svenska” ungdomar åker dit för att kriga. Det är kort sagt en djävla soppa och det är både vanvett och hybris att sticka in näsan där och tro att man är rätt krafter behjälpliga.

Begreppet massinvandring anses problematiskt, vilket är anledningen till att det satts inom citattecken i DN-citatet. Företrädarna för dagens invandringspolitik anser inte att det pågår någon massinvandring. Den som tar en titt på statistiken kan emellertid inte förneka att en sådan pågår och samtidigt göra anspråk på trovärdighet. Sanningen är att Sverige för en extrem invandringspolitik som skiljer ut oss från andra länder. Därför är begreppet massinvandring en korrekt rubricering. Vår makt- och medieelit bör för medborgarna förklara rimligheten i att Sverige skiljer ut sig från andra länder. Det raka och korrekta kravet är: Förklara varför Sverige ska ha massinvandring. Det är huvudfrågan. Och inget flum om alla människors lika rättigheter. Det handlar inte om det utan vad politikerna har mandat att göra med skattebetalarnas pengar. Det finns ju inte några globalt giltiga ”lika skyldigheter” när det gäller att betala skatt.

Karl-Olov Arnstberg

Alla texter är © på denna blogg. Det är tillåtet att sprida texterna under förutsättning att ni alltid länkar till källan här på bloggen.