Om IS och Sveriges säkerhet

Häromdagen träffade jag en vän som arbetar med asylhanteringen. Vi förfärades över radikaliseringen som sker överallt av krafter som är fientligt inställda till de grundläggande värden som den demokratiska välfärdsstaten bygger på och att de brinner för att rasera allt från grunden. Men mest oroades vi över utvecklingen i Mellanöstern. På nolltid har IS (Islamic State) ryckt fram i Syrien och Irak. Med sina kalifatplaner bedriver de ett jihadistiskt folkmord på kristna och dem som klassas som otrogna. IS har dragit in området i en ny häxkittel.
Se Vice TV:s fantastiska filmer inifrån IS här

Min vän gick emellertid ett steg längre. Han sa att han i flera år fruktat inte bara islamistiska terrordåd utan ett maktövertagande av sådana grupper här på hemmaplan. ”Men skenar inte fantasin iväg lite väl snabbt nu?” undrade jag. Det är ju inte direkt här som IS, Boko Haram och andra islamistiska terrorgrupper opererar.

Min vän ställde sig tämligen oförstående till min undran: ”Svenskarna är världens flataste folk och jag får ju dagligen erfara hur vi tar in hur många människor som helst i vårt land som vi inte har koll på. Varför skulle inte IS utnyttja det nu när alla som kommer från Syrien får PUT? Ett par självmordsbombare på strategiska platser, som till exempel i riksdagshuset, centralstationen och Radio/TV-huset i Stockholm som sedan synkas med liknande insatser på flera större orter i landet. Sverige skulle vara kapat inom tio dagar! Vi har ju inte något försvar mot sådant. Sedan kan de börja dela ut färdigsydda burkor i x-large, medium och i alla andra storlekar med för den delen, förbjuda halva landets befolkning att arbeta, döda och tvångskonvertera och köra välfärdsstaten i botten på en månad. Vi skulle bara låta det ske.”

Sedan pratade vi om allt möjligt annat, men min väns uppriktiga oro fortsatte att gnaga och jag tänkte att den här oron känner flera. Jag ser dagligen mängder av inlägg med liknande innehåll på Facebook samtidigt som media intill dags dato mest varit upptagna med att lansera begreppet ”islamofobi”. Med risk för att verka överspänd så ville jag därför kolla med någon som visste mer.

Jag har alltid känt förtroende för Magnus Norell som numera är frilans men som varit forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) och är knuten till The Washington Institute for Near East Policy. Han har specialiserat sig på frågor som rör terrorism, politiskt våld och säkerhetspolitik i Mellanöstern och Centralasien och bland annat skrivit en nyanserad bok om politisk islam, ”Islamismens seger – från Libanon till Iran” (Fri Tanke Förlag, 2009). Magnus Norell är även Senior Policy Advisor vid The European Foundation for Democracy i Bryssel. Han dyker regelbundet upp som den expert han är i olika mediala sammanhang. ”Varför inte skicka ett mejl till honom om saken och väcka frågan i alla fall?”, tänkte jag.
Så fick det bli:

”Hej Magnus,
Har du sett Vice News fantastiska rep inifrån IS?
Jag pratade med en vän som jobbar med flyktinghanteringen igår och det blev ett ganska obehagligt samtal på så vis att vi båda blev illa till mods för vad IS kan ställa till med här: Om de skulle vilja visa att Europa ska bli ett kalifat så är ju Sverige det lättaste landet att ta över för att skrämma resten av Europa med vad som väntar dem.
Vi ger ju alla syrier automatiskt permanent uppehållstillstånd, vi har västvärldens mest slappa asylhantering och vi tar emot mest syrier inom EU. Hittills i april var det totalt sedan kriget började över 30.000 som fått stanna och i år väntas sammanlagt 90.000 asylsökande komma. Sverige är en asylmagnet där statens våldmonopol numera är underminerat: ett nästan obefintligt försvar, en polis som ger sig av när de blir attackerade av stenkastare i “utanförskapsområdena”. Vet inte vad militärpolisen har för resurser.
Om IS skulle skicka in några tusen asylinvandrare så har de ju redan en liten armé på plats. Om de då samordnar X antal självmordsbombningar och sedan går in i Radiohuset och kapar SR/SVT och utför andra liknande aktioner, vad händer då?
Vi försöker väl skapa några dialoggrupper och skicka dem på värdegrundkurs, men “öppenhet, tolerans, allas lika värde” är ju inte direkt deras paroll.
Vad tror du?
//Gunnar”

Någon dag senare kom följande svar från Magnus Norell:

Hej Gunnar,,
Det blir ett kort svar, så kan vi väl försöka ses för ett längre snack senare.
IS är inte intresserade av att använda sig av Sverige på det viset; deras fokus ligger på MÖ-regionen och islams ”kärnländer”. Europa kommer senare…
Risken för terrordåd finns dock naturligtvis, och då kan ju Sverige vara intressant, på samma sätt som andra demokratier i Väst. Men jag tror inte att terrordåd från IS är vårt allvarligaste problem; det är snarast den ökande kontroll/påtryckningar som IS och andra islamister redan utövar på ”sina” trosfränder i landet. Islamismen är vår största huvudvärk, inte terrorismen, just nu iaf…
Och du har rätt i att bristen på kontroll över den stora asylinvandringen kan bli ett problem. Och den bristande kontrollen går både ut över människor här i landet och drabbar våra EU-grannar i Schengensamarbetet. Inte så smart…
Nåväl, ser framemot att fortsätta diskussionen!
//Magnus

Tack Magnus för ditt svar! Jag ser också fram emot ett sådant fortsatt samtal. Kanske blir det mer att rapportera om det här på bloggen framöver.

Gunnar Sandelin

Alla texter är © på denna blogg. Det är tillåtet att sprida texterna under förutsättning att ni alltid länkar till källan här på bloggen.