Ekochefen ber om ursäkt

I det senaste numret av facktidningen Journalisten ber Ekochefen Anne Lagercrantz om ursäkt för att Mats Dagerlind, ansvarig utgivare för Avpixlat, fick delta under några minuter i en sändning som var drygt sex timmar lång. Detta eftersom Ekot ville ha någon i valvakan “som kunde resonera från en sverigedemokratisk utgångspunkt”. ”Varför släpptes Avpixlat in i mediernas finrum?” lyder rubriken. Det är journalisten Anders G Bergquist som anklagar Ekot för att ”gett Avpixlat ett gigantiskt och oproportionerligt reklamutrymme.” Anklagelsen får de sändningsansvariga att omedelbart krypa till korset:

”Vi ber om ursäkt för att vårt omdöme brast”, skriver Lagercrantz och producenten Magnus Westerberg i sitt svar i Journalisten, och tillägger att ”det var fel och ogenomtänkt.”

Ekot ser Avpixlat som en rasistisk hatsajt som uppmanar till förföljelse av journalister, men har inga invändningar mot Expressens och Researchgruppens dataintrång och uthängningar av privatpersoner som uttryckt sig olämpligt under anonym flagg i kommentatorsfält på nätet. Fanns det en vilja till allsidighet skulle man kunna ställa frågan hur många av dessa som drivs av ren rasism och/eller vanmakt, raseri och förtvivlan över att media inte speglar deras verklighet. Kan detta samband möjligtvis ha någoting att göra med valresultatet?

Någonting haltar här. Men det är uppenbart ingen kursändring i sikte från dem som har den mediala makten.

Gunnar Sandelin

Alla texter är © på denna blogg. Det är tillåtet att sprida texterna under förutsättning att ni alltid länkar till källan här på bloggen.