Apatiska barn

För en tid sedan sände Dagens Eko ett av de sorgligaste reportage jag hört, om apatiska flyktingbarn. Allt var bara förfärligt, inte bara apatin utan allt det som drabbat den stackars familjen hemma i, ja, vilket land det nu var.

Den som börjar ställa vassa frågor till journalisterna i ett sådant här ärende framstår bara som en cyniker. Lidandet sker i verkligheten, de apatiska barnen finns på riktigt. Jag undrar hur problemet ska lösas:

  1. Ska fall där barnen blivit apatiska leda till att de beviljas asyl? Den som svarar ja på denna fråga har inte förstått att detta blir ett utmärkt incitament till att barnen antingen görs apatiska eller instrueras till att spela apatiska.
  2. Ska Sverige lägga ner sin asylprövning och tillåta fri invandring? Många journalister tycks anse detta utan att förstå att det är detsamma som välfärdssamhällets dödsdom. De journalister, opinionsbildare och medborgare som vill ha fri invandring bör också förklara vad för slags samhälle de vill ha istället för välfärdssamhället. Men inte nog med det. Historien är full med ideologer vars läror resulterat i miljoner människors lidande och död (exempelvis Hitler, Stalin, Mao, Pol Pot). De måste därför också kunna övertyga oss som tycker höga skatter, fördelningspolitik och välfärd är ett bra samhällskoncept, om att deras version är bättre.

Men för att återvända till radions sorgliga reportage om en familj med apatiska barn, vi ska inte glömma att denna redaktion har gjort det därför att detta får dem att känna att de står på rätt sida. De vill ju hjälpa dessa barn. De vet säkert också att apatiska barn inte precis är något nytt. Det har skrivits böcker, gjorts teater och detta lidande har funnits i över tio år.

Kanske dessa journalister inte vet att Sverige, om man räknar per capita, sedan många år är Europas överlägset mest generösa land när det gäller asyl. Vi har till och med i absoluta tal gått om Tyskland som har åtta gånger fler invånare än Sverige. Eller de kanske inte bryr sig? Hur som helst, de kopplar aldrig samman de behjärtansvärda fall de lyfter fram med några tankar på hur samhället ska fungera. De säger: ge dessa stackars människor asyl!

Journalister är goda. Myndigheter är onda. Onda är också de medborgare som vill att regelverken ska respekteras och följas. Är de senare sedan sverigedemokrater, så fy fan! Det är just sådant man kan vänta sig från denna politiska paria. Slutsatsen: människor som tycker att land ska med lag byggas är inte bara obegripliga utan också icke önskvärda i dagens Sverige. Eller har jag missat något?

Karl-Olov Arnstberg

Alla texter är © på denna blogg. Det är tillåtet att sprida texterna under förutsättning att ni alltid länkar till källan här på bloggen.