Om en lokal SD-ordförandes tragiska frånfälle

För några dagar sedan fick jag ett samtal från en trovärdig källa i Båstad som berättade att den tidigare lokala SD-ordföranden Mattias Philipson just hade skjutit sig. Den utlösande faktorn ska vara att Bert Karlssons asylboende med 500 platser gränsar till hans egen tomt.

Jag har nu pratat med en närstående till Mattias Philipson.
Denne person berättar följande:

Det har varit en lång kedja av händelser som avlöst varandra som bidrog till att Mattias Philipson tog sitt liv. Han började må dåligt i somras när Expressen / Resarchgruppen stämplade honom som rasist och vissa sajter följde efter. Han hade i sin ungdom haft kontakter inom vit-makt rörelsen, men lämnat det bakom sig för 20 år sedan.

10981300_865473466850690_1074746268265254352_o

Som näring drev han i sitt hem en aktivitetsgård med verksamhet för olika grupper kallad ”Gårdskampen” i den lilla orten Eskilstorp med 50 invånare, fem kilometer utanför Båstad. Detta levebröd försvann i stort när det blev klart att herrgården som gränsade till hans tomt skulle bli asylmottagning. Han ville också hyra ut odlingslotter på sin mark och bygga småskaliga bostäder där, men ingenting fungerade efter att han exponerats i media. Dessutom drabbades han av inbrott, varav ett i december tog honom särskilt hårt.

Mattias Philipson hade tidigare varit ordförande för SD i Båstad, men efter skriverierna blev han istället kassör och partiet blev utan lokal ordförande. Den 28 januari 2015 avsade han sig alla politiska uppdrag i samband med att det blev klart med asylboendet. Han ville istället försöka vända på steken och få ett kontrakt med Migrationsverket och/eller Bert Karlsson för att sysselsätta de asylsökande. Men ingen var intresserad.

– Han var ingen rasist, men upplevde att han var hatad. Han fick inte vara ifred. Han var jagad, säger hans vän.

Mattias Philipson lämnar en liten dotter efter sig.

Gunnar Sandelin

Alla texter är © på denna blogg. Det är tillåtet att sprida texterna under förutsättning att ni alltid länkar till källan här på bloggen.