Enkla frågor

På ”Expo idag” kan man läsa att Thomas Hammarberg utkräver ansvar för det polisregister över romer som DNs Niklas Orrenius skrev spaltkilometrar om vintern 2013. Thomas Hammarberg säger det han brukar säga, nämligen att antiziganismen är djupt rotad i vårt samhälle. Han får stöd av FI:s europaparlamentariker Soraya Post som sitter i samma kommission. Hon säger: ”Antiziganismen handlar om att avhumanisera människor, att ta bort deras mänsklighet”. Vad detta betyder är lite oklart men man behöver inte tvivla på att de båda tycker att det är alldeles väldigt synd om romerna i Sverige.

Polismyndigheten visar än i dag med detta register att det är legitimt att registrera och diskriminera romer. Myndigheten visar också idag en total nonchalans mot kommissionens frågor och uppdrag att granska registret. Konsekvenserna av detta register är att romers misstro mot myndigheten har ökat markant, sa Erland Kaldaras, ledamot i Kommissionen mot antiziganism på presskonferensen.

Erland Kaldaras, tänker jag, det var ju han som krävde att varje rom som fanns med i polisens register skulle ha ett skadestånd på 250.000 kr av svenska staten. Däremot gillar han inte romska tiggare. Så här berättar en granne till honom i en text jag fått per mail:

I somras tog jag kontakt med Erland Kaldaras i en helt annan angelägenhet som här i sammanhanget saknar betydelse. Jag passade då på att fråga honom om vad han tyckte om sina rumänska-bulgariska ”systrar och bröder” och deras tiggeri här i landet. Svaret blev inte vad jag hade förväntat mig. Han tyckte att ”dom kunde ge sig av tillbaka till sina hemländer och att dom bara förstörde för dom här i Sverige boende romer.” Vidare tyckte han att ”svenskarna var dumma i huvudet som gav dom pengar och att dom skulle sluta med detta för detta var enda sättet att bli av med dom.”

Min enkla fråga är varför svenskarna inte skulle vara ”dumma i huvudet” om de gav var och en av polisregisterromerna en kvarts miljon?

Efter att lite förstrött ha tagit del av Expos text går jag vidare till ett mail från en bloggläsare inom rättsväsendet. Han berättar upprört om romer och åldringsrån. Den här gången är det en rättegång i Finland men den kunde lika gärna ha ägt rum i Sverige. Falska telereparatörer har ringt gamla människor och sagt att för 39 kr ska de korrigera deras kanalutbud. Betalningen sker med kort och när kortet kommer fram så antingen försvinner man med kortet eller åker och tömmer kontot på pengar och lämnar igen det. Ett annat sätt som är väl känt i Sverige är “felaktigt utdelad post”. En åldring blir uppringd av någon som uppger att denne fått den gamla personens post och vill komma och lämna den. När alla uppgifter, portkoder med mera lämnats ut kommer ett gäng romer och plockar med sig vad de finner lämpligt. En polis som är specialiserad på den här typen av brott bedömer att hundratusentals kronor dagligen försvinner ut ur Sverige genom dessa personer. Och så kommer det:

Vi var båda eniga om att i Sverige rör det sig om högst tjugotalet personer som känner till det hela och meningen är naturligtvis att detta skall undanhållas våra medborgare.

Den enkla frågan är: varför det?

Därefter läser jag ännu ett mail där skribenten avslutar med en fråga:

En sak har jag tänkt på vad gäller Sverige nu: Det måste vara första gången i världshistorien som majoriteten av ett lands partier är mer intresserade att lösa i landet icke-boendes problem än dess egna invånares. Förstår de (partiledarna) vad de håller på med?

Jag misstänker att de faktiskt gör det.

Ännu en bloggläsare tycker det är konstigt med svenskt flyktingmottagande. Han skriver:

Det måste vara ett helvete att få asyl i Sverige. Ok, man blir försörjd, men får bo i getton med gängkriminalitet. Man har ingen chans egentligen till ordnat liv med jobb och roll i samhället. Dom får genom TV, SR, AB, Expressen och DN veta att 13 procent av Sveriges befolkning hatar dom och vill de mest hemska saker. Alla andra (utom de partianslutna) kommer att motarbeta dom med strukturell rasism, så dom kommer inte ha en chans. Sedan är det kallt, mörkt och djävligt och dessutom försöker de enda som” bryr sig” om dessa, det vill säga PK-eliten, pådyvla dom ett levnadsätt med splittrade familjer, feminism och HBTQ, dagis och fan och hans moster. Om det inte vore för gemenskapen och tryggheten i (exempelvis) moskén så hade man nog undrat om det inte hade varit bättre att stanna hemma.

Mot denna bakgrund undrar han varför svenska politiker är så stolta över Sveriges flyktingmottagande. Det är en bra fråga, som han knappast kommer att få något svar på. Här är några till:

  • Om feminister sätter kvinnors intressen främst, varför säger de aldrig något kritiskt om islams kvinnosyn?
  • Varför bryr sig överheten inte om vilka som genomför de stöldraider som drabbar svensk lands- och glesbygd?
  • Om miljöpartiet ska fixa en bättre miljö varför förespråkar de fri invandring?
  • Varför ska människor som inte är svenskar och inte känner sig som svenskar ändå kallas svenskar?
  • Varför ska romska barn som inte får stanna i Sverige längre än tre månader gå i svensk skola?
  • Varför ska ensamma svenska pensionärer inte som en självklarhet få svenskspråkig hjälp under de sista skröpliga åren?
  • Varför får man inte koppla samman dåliga skolresultat med invandring?
  • Varför får man inte tycka illa om islam?
  • Varför sitter så många invandrare i fängelse?

Karl-Olov Arnstberg

Alla texter är © på denna blogg. Det är tillåtet att sprida texterna under förutsättning att ni alltid länkar till källan här på bloggen.