Nio sidor i VG Helg: Norsk press förundras över läget i Sverige

VG. IMG_0343Lördagen den 7 mars hade Verdens Gang (VG), Norges näst största tidning, ett långt reportage om Sveriges bisarra klimat när det gäller invandringspolitiken. Våra nordiska grannländer förundras och förfasas över Sveriges extrema hållning och hur det är lågt i tak. Som bekant är en öppen debatt om denna på alla plan genomgripande förändring av samhället inte möjlig. Vid ett flertal tillfällen har därför vi som författare uppmärksammats av media i våra grannländer, men utan att det fått något gehör i svensk media. Den svenska eliten anser, som Migrationsverkets GD nyligen uttryckte det, att Sverige gör rätt och resten av EU fel när det gäller asyl- och anhöriginvandringen.

Nedan följer ett översatt utdrag. Tyvärr finns artikeln inte åtkomlig på länk för allmänheten, eftersom man måste prenumerera på VG för att kunna logga in och läsa den i sin helhet.

VG:s reporter tror emellertid att en sådan länk kommer att läggas ut om några dagar och då återkommer vi med information om det.

Det citerade stycket nedan ur reportaget behandlar turbulensen kring våra böcker och det repressiva svenska förhållningssättet, där det mesta av kritiken mot invandringspolitiken och tillämpningen av utlänningslagen avfärdas enligt ”rasim-fascism-nazism-fobi”-konceptet. Därför är det viktigt när andra länder reagerar på den invandring och mörkläggning som sker i Sverige.

Gunnar Sandelin

Reaktionerna är typiska för klimatet i Sverige, menar den norske högskolelektorn och debattören Elin Örjasaeter:

– För mig är det bara exotiskt och lite skrattretande. Men jag tycker så innerligt synd om hederliga svenskar som får uppleva att bli kallade för nazister och Breivik-sympatisörer. De kan inte le, som jag kan. De kan mista jobben och bli socialt utfrusna om de försöker att diskutera problem i samband med invandringen.

Örjasaeter syftar bland annat på författarna Gunnar Sandelin och Karl-Olov Arnstberg. När de gav ut boken ”Invandring och mörkläggning” som var byggd på statistiskt material om invandringen, var det som ett snöskred utlöstes.

– Det råaste som jag har sett, var då boken omtalades som ”samma gamla rasism” i Aftonbladet. Artikeln illustrerades med nynazister som marscherade under hakkorset, säger Örjasaeter, som har utgett boken som e-bok på sitt förlag.
Stor ökning
I en lägenhet på Södermalm i Stockholm möter VG Helg de två författarna. Arnstberg är professor i etnologi, Sandelin socionom och journalist.

En av uppgifterna som de publicerade i en av böckerna är att antalet invånare med utländsk bakgrund i Sverige har ökat med 875 819 personer från 2000 till 2013.
Antalet med endast svensk bakgrund hade under samma period minskat med 113 747.
Med UNHCR som källa visar de också att Sverige har flest asylsökande per
100 000 invånare i Europa: 2620 i perioden från 2007 till 2013. Det är långt före Norge, med 1630, Danmark har 540, Frankrike 520, Tyskland 460.

Hösten 2013 trycktes en annons för den första boken i Dagens Nyheter. Men då tog det hus i helvete:

”Dagens Nyheter publicerade en annons med rasistiska myter om invandring”, dundrade skribenten Tanvir Mansur i ett inlägg på SVT:s nätutgåva.

Läsarstormen reste sig mot DN. Abonnenter sa upp tidningen. Chefredaktör Peter Wolodarski skrev ett brev till dem som hade sagt upp prenumerationen och förklarade varför annonsen trycktes.

”Jag känner stor sympati för din reaktion och vet att personer blivit sårade av budskapet i annonsen”, skrev redaktören.

Det två författarna menar att de har publicerat forskningsbaserade fakta:

– Enligt Migrationsverkets beräkningar kommer Sverige att ta emot cirka
100 000 asylsökande per år. Vi ger uppehållstillstånd till cirka 60 procent av dem. För varje asylsökande kommer det i genomsnitt ungefär en anhörig per person till följd av familjeåterförening. Det innebär att det kommer hit 120 000 varje år (till följd av asylprocessen, vår anm.) På några år innebär det stora demografiska förändringar. Den som påpekar detta blir beskylld för att ha ett rasistiskt förhållningssätt, säger Sandelin.

– Det vi ser är en befolkningsförändring som saknar motstycke i den moderna svenska historien, säger den norske historikern Öystein Sörensen.

Han menar att det är ett osunt drag i den offentliga svenska debatten, när svenskarna inte vill diskutera detta utan hellre tar till beskyllningar om rasism.

– Det har varit debatter i de flesta land om invandring. Fakta har lagts på bordet, därefter har det varit både nyanserade och mindre nyanserade debatter om invandring och integration. Genom att inte ta en sådan debatt, är Sverige ett undantag i Europa, säger han.

Beskyllningar för hets mot folkgrupp
I Sverige är det inte accepterat att använda begreppet ”massinvandring”, hävdar författarna Arnstberg och Sandelin. De reagerar också mot att islamkritiska röster omnämns som islamofobi.

– Genom att kalla islamkritik för en ”fobi”, stämplas kritikerna som sjuka människor, säger de.

Ur VG Helg 2015 03 07

pdficon_large Utskriftsvänlig version

Alla texter är © på denna blogg. Det är tillåtet att sprida texterna under förutsättning att ni alltid länkar till källan här på bloggen.