En samlad aktion

imagesDet sägs att Sveriges befolkning har svängt och är för ett större flyktingmottagande nu. Partiledare och media talar om en opinion som i ett slag blivit ”mindre främlingsfientlig” och att det svenska folket som närmast en man välkomnar alla som söker sig hit. Men allt är orkestrerat uppifrån av media och politiker i vanlig symbios.

Bilden på den tragiskt drunknade lille pojken vid den turkiska kusten har satt igång ett emotionellt svall som bromsat alla ansatser till ett kritiskt tänkande vad konsekvenserna av en ny översvallande våg av asylinvandrare kommer att innebära. Den bilden tycks fungera på samma sätt som det klassiska fotot på de barn med den nioåriga nakna flickan i fokus som sprang på den vietnamesiska landsvägen svedda av napalm efter ett amerikanskt bombanfall 1972.

I samma veva kommer attacker från debattörer och politiker mot bärande bjälkar i det som återstår av reglerad asylinvandring:

  • de kräver att transportörsansvaret ska ses över (d.v.s. att flygbolag inte längre ska behöva vara ekonomiskt ansvariga för att flyga in asylsökanden utan passhandlingar),
  • de vill att FN-konventionen skrotas (som i korthet stadgar att bara en person som är förföljd av staten i sitt hemland ska klassas som flykting) och att EU istället tar över ansvaret med en ny modernare och öppnare lagstiftning
  • de negligerar Dublinförordningen (vilken stadgar att det bara är i det första ankomstlandet som det ska vara möjligt att söka asyl), vilket Tyskland redan omsatt i praktiken.

På mig ger det intrycket att bilden på den drunknade pojken var något som media bara väntade på. Kändisupprop, insamlingskampanjer, (Obs! jag tycker inte det är fel att stödja de som har lämnat sina länder i flyktingläger där de befinner sig, men inte ge dem pengar för att kunna ta sig hit) massintervjuer med svenskar som välkomnar alla hit är legio i tidningarna dessa dagar. Någon som hört en kritisk röst? Vad Reinfeldt inte lyckades med i sitt ”Öppna era hjärtan-tal” är media på väg att göra. Att bereda vägen för en invasion.
Gunnar Sandelin

Alla texter är © på denna blogg. Det är tillåtet att sprida texterna under förutsättning att ni alltid länkar till källan här på bloggen.