Förnekelsen

fornekelse
Torsdagen den 15 oktober höll sverigedemokraterna, med Jimmie Åkesson i spetsen, en presskonferens där de konstaterade att Sverige befann sig i kris. Anledningen är att det kommer tiotusen nya människor till Sverige varje vecka. Jimmie Åkesson:

Jag talade i går i partiledardebatten om att vi står inför en kollaps. Jag talade dels om en samhällskollaps, en kollaps för sammanhållningen i det svenska samhället. /…/ Men vi står också inför en välfärdsskollaps, där vitala grundläggande samhällsfunktioner slutar att fungera helt enkelt. Vi ser i skolan, utbildningsministern har varit ute med ett antal förslag. Till exempel vill han sätta tonåringar i andra klass, i lågstadiet, för att hantera situationen. Det talas i vissa kommuner om att man ska hålla lektioner utomhus, därför att man saknar plats. Vi ser en bostadssituation där det gått så långt att migrationsminister och statsministern talar om att tillåta tältläger i Sverige. Domstolarna översvämmas av inte minst då asylmål, vilket kan få väldigt stora konsekvenser långsiktigt för rättssäkerheten i det svenska samhället. Vi ser en socialtjänst som går på knäna i stort sett i hela landet. Det är skenande utbetalningar av olika typer av försörjningsstöd. Polisen har tappat kontrollen. Jag personligen och många kollegor med mig samtalar dagligen med poliser ute på fältet, som vittnar om att man fullständigt har tappat kontrollen. Dels så klart över vilka som tar sig in i vårt land men också över situationen som helhet. Och det är naturligtvis också oroande för rättssäkerhet och en rättsstat som den svenska. De offentliga finanserna inte minst, där regeringen har tappat kontrollen över utgifterna, för inte minst då migrationsområdet och det kommer att få konsekvenser. Man har redan – vilket vi också var inne på i partiledardebatten i går – man har redan höjt skatterna. Man har redan vidtagit en rad åtgärder för att öka statens intäkter.

På denna presskonferens sägs det fler skrämmande saker om hur det står till med Sverige. Emellertid, även om de som satt sig in i denna ödesfråga vet att det är illa, så är detta ingen objektiv forskningsrapport utan ett ett politiskt tal. Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg gör därför en analys efter presskonferensen. Att han skulle förhålla sig objektivt och sakligt till det som Jimmie Åkesson säger, är att begära för mycket, men man kunde ha förväntat sig att han ägnat sig åt den mörka bild av Sverige som sverigedemokraterna målade upp. Står vi verkligen inför en samhälls- och välfärdskollaps? Är det sant?

Den frågan undviker Tomas Ramberg. Det som intresserar honom är inte hur det står till med Sverige utan vilken slags utspel sverigedemokraterna gör. I vilken genre går det att placera denna presskonferens? Svaret är givet: bland de högerextrema populisterna. Därmed illustrerar han Sveriges radios nyhetskollaps, för att fortsätta att hårdexploatera kollapsbegreppet. Varken Tomas Ramberg eller andra etablerade journalister är intresserade av att rapportera om hur invandringen och invandringspolitiken drabbar Sverige. Det skulle inte bara skära sig med den kompakta mediapropaganda, som kräver att nu måste alla i Sverige ställa upp, utan förmodligen också leda till kritik från andra journalister. Man ska inte gå sverigedemokraternas ärenden!

Svenska journalister undviker inte bara den fråga som borde stå över alla andra, hur det står till med Sverige, utan de undviker också följdfrågan: hur de olika riksdagspartierna försöker komma till rätta med problemen. Antagligen har de förstått att läget är just så katastrofalt som Jimmie Åkesson beskriver det. Men hellre skjuter de budbäraren än att de tar till sig de dåliga nyheterna. Djävla sverigedemokrater, fram med älgstudsaren!

Ett annat förhållningssätt visas upp av vår statsminister. Han säger med eftertryck att det ska vara ordning och reda och kritiserar bland annat Danmark för att de inte stoppar välfärdsmigranter som har Sverige som mål. Hur ska migranterna stoppas? Kanske med en mur? Samtidigt kritiserar han Ungern för att de gör just det han kräver av Danmark: bygger stängsel och vägrar migranter genomresa. Bloggaren Fnordspotting konstaterar att den svenska migrationspolitiken är en riktig sörja av dubbelmoral, utopism, förnekelse och väckelsemöte:

… fraser som ”ordning och reda” och ”ta ansvar” är idag det sista som utmärker såväl hans regering som den svenska politiken i stort. Det land som Stefan Löfven gör anspråk på att leda påminner mest om ett dysfunktionellt klassrum, där läraren har kapitulerat och de stökigaste eleverna har tagit över.

Såväl statsministern som justitie- och migrationsministern Morgan Johansson, är förtjusta i normativa beskrivningar. De säger inte hur det är utan hur det ska vara. Och det ska som sagt vara ordning och reda. De som söker asyl ska få sina fall prövade och om de uppfyller kriterierna så ska de beviljas asyl. I annat fall måste de givetvis lämna Sverige. De ser bestämda ut när de säger att de ska snabba på avvisningen av de drygt 6.000 personer som fått avvisningsbeslut, men stannat kvar. Morgan Johansson går rentav ett steg längre i förnekelsen och serverar direkta lögner. Så här svarar han exempelvis i en lördagsintervju fem dagar före Sverigedemokraternas beskrivning ovan. Han får frågan om den allvarliga situation som Sverige befinner sig i. Känner han att regeringen kontroll?

– Ja det gör jag, men man ska samtidigt vara medveten om att våra system är pressade på många sätt. På ett mycket påtagligt sätt. Och att det här är en situation som vi inte upplevt sedan andra världskriget. Naturligtvis en följd av att vi har en internationell flyktingkris, med fler flyktingar i världen än vi haft …

– Men menar du på allvar att när du svarar ja på frågan om du har kontroll, menar du det, med tanke på att det här är så historiskt?

– Vi klarar av, för dom människor som kommer till Sverige … vi klarar av att ge dom människor som kommer till Sverige tak över huvudet och mat för dagen, från första dagen. Och det är jag faktiskt oerhört imponerad av, att våra myndigheter klarar av att göra. Det är Migrationsverket, det är kommunerna men sedan är det ju också tiotusentals volontärer som arbetar, dygnet runt för att få det här att fungera.

Även om man kan ha en viss förståelse för att Morgan Johansson som ansvarig minister inte gärna medger ett misslyckande, så är kollapssignalerna så starka att hans svar framstår som en regelrätt lögn. Han säger att det fungerar men det är ett påstående saknar täckning.

Därmed är vi framme vid den fråga som förnekelsen leder till: Varför? Och följdfrågan: vad är det som får dessa opinionsbildare och makthavare att så konsekvent förneka att det sker som sker? Det är en fråga som jag ska återkomma till med ett mer samlat grepp. Här nöjer jag mig med att citera Europas just nu hårdast kritiserade politiker, Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Han leder Ungerns största parti, Fidesz, och när det gäller hans restriktiva hållning gentemot migranter har han mer än 70 procent av befolkningen bakom sig. Viktor Orbán menar, enligt en kulturartikel skriven av den ungerske sociologen och Fideszmotståndaren Eszter Babarczy att

efterkrigseran i Europa nu är över; att liberal humanism, fri konkurrens och liberal demokrati är, och bör vara, förpassade till historien. Orbán är övertygad om att EU som projekt har misslyckats, att dess ledare är på väg att förlora allt folkligt stöd och att nationalismen kommer att komma tillbaka överallt, vilket kommer att leda till omvälvande förändringar i Europas politiska landskap.

Orbán gör något som många av oss efterfrågat i svensk politik, men inte sett mycket av, nämligen att säga att det är viktigt att landets egna medborgare och de nationella intressena kommer först.

I somras när tusentals ungrare engagerade sig som volontärer i olika gräsrotsinitiativ för att hjälpa de flyktingar och migranter som passerade genom landet, och påve Franciskus uppmanade de troende att öppna sina hjärtan för människor i nöd, sade Orbán att kristendom innebär att ta hand som sina barn, sina föräldrar och sina medborgare snarare än utländska ”inkräktare”, och han gick så långt som till att måla ut dem som hjälpte migranter som vänsteranhängare som försökte bryta ned nationalstaten.

För svenska politiker och opinionsbildare representerar Orbán med sin nationalism en farlig gårdag. Även om det inte sägs rätt ut, så finns beteckningen nazism med i debatten. Jag tror precis tvärtom. Jag tror och hoppas att Orbán representerar det framtida Europa. Varför? Följande skäl:

Orbán har folkets förtroende och han sätter som sagt ungrarna i första rummet. Dessutom gör han just det som svenska journalister och politiker inte gör. Han talar om verkligheten och han talar sanning. Jag vill inte idealisera Orbán för mycket. Jag tror inte han är någon jesusfigur. Men han begriper att Ungern tillhör ungrarna och att de måste försvara sitt land gentemot omvärlden. Det räcker långt, mycket långt.

Karl-Olov Arnstberg

pdficon_large Utskriftsvänlig version

Alla texter är © på denna blogg. Det är tillåtet att sprida texterna under förutsättning att ni alltid länkar till källan här på bloggen.