Välfärdskollapsen har inletts

titanicTorsdagen den 15 november höll Sverigedemokraterna, med Jimmie Åkesson i spetsen, en presskonferens där de förde fram att Sverige som ett resultat av massinvandringen befann sig i kris. Jimmie Åkesson sa:

Jag talade i går i partiledardebatten att vi står inför en kollaps. Jag talade dels om en samhällskollaps, en kollaps för sammanhållningen i det svenska samhället. /…/ Men vi står också inför en välfärdsskollaps, där vitala grundläggande samhällsfunktioner slutar att fungera helt enkelt. Vi ser i skolan, utbildningsministern har varit ute med ett antal förslag. Till exempel vill han sätta tonåringar i andra klass, i lågstadiet för att hantera situationen. Det talas i vissa kommuner om att man ska hålla lektioner utomhus, därför att man saknar plats. Vi ser en bostadssituation där det gått så långt att migrationsminister och statsministern talar om att tillåta tältläger i Sverige. Domstolarna översvämmas av inte minst då asylmål, vilket kan få väldigt stora konsekvenser långsiktigt för rättssäkerheten i det svenska samhället. Vi ser en socialtjänst som går på knäna i stort sett i hela landet. Det är skenande utbetalningar av olika typer av försörjningsstöd. Polisen har tappat kontrollen. Jag personligen och många kollegor med mig samtalar dagligen med poliser ute på fältet, som vittnar om att man fullständigt har tappat kontrollen. Dels så klart över vilka som tar sig in i vårt land men också över situationen som helhet. Och det är naturligtvis också oroande för rättssäkerhet och en rättsstat som den svenska. De offentliga finanserna inte minst, där regeringen har tappat kontrollen över utgifterna, för inte minst då migrationsområdet och det kommer att få konsekvenser. Man har redan – vilket vi också var inne på i partiledardebatten i går – man har redan höjt skatterna. Man har redan vidtagit en rad åtgärder för att öka statens intäkter.

Det sägs fler skrämmande saker om hur det står till med det svenska samhället i denna probleminventering. Emellertid, detta är ju ingen objektiv rapportering, utan ett politiskt tal, som ytterst syftar till att värva medlemmar och röster till Sverigedemokraterna. Inte minst medlemmarna är viktiga. I dag skiljer Sverigedemokraterna ut sig från övriga partier, dels genom sitt stora medlemsantal, dels genom medlemmarnas engagemang i partiets hjärtefrågor. Att politiker i andra partier inte har lust att föra den frågan på tal är begripligt, men att journalisterna inte riktigt vill acceptera och informera mediekonsumenterna om att Sverigedemokraterna är ett folkrörelseparti, är skamligt. De går mera på den socialdemokratiska finansministerns linje, när hon för ett knappt år sedan definierade Sverigedemokraterna som ett litet nyfascistiskt parti.

– Här har vi alltså ett litet nyfascistiskt parti som menar att de ska ha ett avgörande inflytande och sätta dagordningen för svensk politik, säger hon till TT. Enligt Magdalena Andersson är det enda sättet för ”seriösa, etablerade” partier att utestänga SD från inflytande att samarbeta.

– TT: Vad menar du med att SD är ett nyfascistiskt parti?

– Det är ett parti som inte står för grundläggande värderingar om att alla människor är lika mycket värda som nu höjer rösten och vill diktera villkoren i svensk politik. Jag ser väldigt allvarligt på det, säger Andersson.

Efter presskonferensen, gör Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg en analys. Man kunde ha förväntat sig att han skulle förklara att Sverigedemokraternas bild av det svenska förfallet är överdriven, felaktig etc. Står vi verkligen inför en samhälls- och välfärdskollaps? Det gör han emellertid inte. Det som intresserar honom är inte hur det står till med Sverige, utan vilken slags utspel som Sverigedemokraterna gör. I vilken genre går det att placera denna presskonferens? Svaret är givet: bland de högerextrema populisterna. Därmed illustrerar han Sveriges radios nyhetskollaps, för att fortsätta att hårdexploatera det begreppet. Journalisterna i Sveriges radio är i grunden inte intresserade av att rapportera om hur invandringen och invandringspolitiken drabbar Sverige. Istället vill de trumfa in den rätta värdegrunden hos lyssnarna. Det de om och om igen meddelar svenska folket är att Sverigedemokraterna är ett främlingsfientligt parti med nazistiska rötter. De tillhör den populistiska och högerreaktionära strömning som plågar och hotar ett fritt Europa. Tomas Ramberg undvek nogsamt den fråga som borde stå över alla andra: hur står det till med Sverige? Och följdfrågan: hur försöker de olika riksdagspartierna komma till rätta med problemen? Eller, för att återanvända ett nytt ord i debatten, hur undviker de att vara naiva?

Nu har tio dagar gått sedan Jimmie Åkessons tal. Nedan ges tio okommenterade belägg för att den svenska kollapsen inletts.

 1. Den senaste veckorapporten från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, är isande läsning. Krisen inom verksamheter som skola, socialtjänst och vård har i delar av landet gått så långt att MSB varnar för risker för ”liv och hälsa samt samhällets funktionalitet”. I klartext står alltså liv på spel på grund av det ansträngda läget. Sverige är numera ett land där asylsökande kan tvingas sova på gatan mitt i vintern och där kommuner anmäler sig själva för att utsatta barn riskerar att fara illa. Landets tredje största stad blöder och Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) förklarar uppgivet att ”staten har abdikerat”.
 2. Folktandvården i Kalmar län går på knäna, bland annat för att de på kort tid, utöver den vanliga verksamheten, har fått ta hand om tandvården för 10.000 flyktingar, så svenska patienter trängs undan. En tandläkare berättade att han behandlar ”ensamkommande barn” där flera redan är gråhåriga, och börjat få tunnare hår. Flera ensamkommande barn vill ha tandställning. När de får svaret att ”det väntar vi med till efter 20-årsåldern, så tänderna stabiliserat sig”, blev svaret: ”Över tjugo – inga problem, för det är vi ju redan.” (Mail)
 3. Skarhults gods driver Alexandra von Schwerin och hennes make ett traditionellt spannmålsjordbruk med bland annat raps, råg, sockerbetor, vete och vårkorn. Här finns också en ekologisk äggproduktion. De har även utställningar, nu senast om dolda kvinnliga makthavare genom historien. En skånsk idyll en bit utanför Eslöv. Natten till lördag gjorde någon inbrott i ekonomibyggnaderna där de har en verkstad, skördetröskor och traktorer. Inbrott sker förvisso återkommande, men den här gången stals en fyrhjuling, en transporter och en personbil. På lördagsmorgonen kom tre poliser dit för att göra en teknisk undersökning.
  – Jag frågade vad vi skulle göra eftersom detta skett vid upprepade tillfällen och med jämna mellanrum. Jag fick svaret att polisen inte kunde göra något. ”Alla resurser är utlånade till asylmottagandet i Trelleborg och Malmö. Vi är överbelastade just nu. Så jag föreslår er att ni tar kontakt med Eslövs medborgargarde.”
 4. Av en slump får jag nys om att soldaterna på ledningsregementet i Enköping inte får ut vinterkängor från förrådet trots att man ska delta i övningen Vintersol i Boden i januari och Cold Response i Trondheim i februari. /…/ Hur har det kunnat bli så här? Sa inte politikerna i våras att man skulle satsa på försvaret? Jo, en överenskommelse slöts mellan regeringen och tre av oppositionspartierna om att försvaret ska få drygt 10 miljarder kr extra utspritt på fem år. Det var närmast en panikåtgärd. Pengarna ska gå till att täppa till de allra värsta hålen, som att det saknas personlig utrustning till soldaterna. Men detta är fortfarande långt ifrån vad som behövs för att finansiera hela den försvarsreform som riksdagens har beställt. Prislappen för hela reformen ligger på totalt 40 miljarder kr, vilket förre ÖB upplyste sin uppdragsgivare om redan 2013. Partierna bakom överenskommelsen i riksdagen har fortfarande inte sagt ett ljud om hur de ska skaka fram de 30 miljarder som saknas.
 5. Pajala kommun med 700 invånare i huvudorten har nu tagit emot 450 asylanter, som erbjuds extra lyxiga asylboenden, nämligen de nybyggda lägenheter som blev tomma när Northland Resources gick i konkurs!!! Utöver betalkort på ICA får asylanterna fri sjuk och tandvård samt fria nya glasögon. Något som nästan samtliga behövt!!!
  Det enda hotellet i Pajala har stängts till hälften, däremot har Övertorneå kommuns enda hotell Tornedalica och Överkalix kommuns enda Hotell Arctic stängts för allmänheten. Haparandas största och nyaste hotell Cape East har stängts och fyllts med 450 asylanter!!! Det enda hotell i hela Tornedalen inklusive Överkalix som fortfarande är öppet är anrika Haparanda stadshotell, bekant från Jolos ”Någonstans i Sverige”.
 6. Jag är Kirunabo sedan 1930, en gammal kvinna på 80 plus. Snart över fyra år utan eget boende i centrala Kiruna. Jag får nog vänta tills dess jag får bo i en låda. Efter tre rygg-, knä- och höftoperationer har jag nu blivit så stark så att jag ännu vill orka kämpa om min rätt att få bo i centrala Kiruna. Under dessa fem år jag har stått i bostadskön så har jag skrivit bland annat till Kristina Zakrisson och Kirunabostäder och ansökt om en egen lägenhet om två rum och kök på nedre botten i Lomboloområdet, men utan resultat. Inga svar på mina frågor. /…/ Jag är uppvuxen i Kiruna sedan ettårsåldern. Jag har gått 7,5 år i Kiruna folkskolor, två år på KPU (Kiruna praktiska ungdomsskola), två år på folkhögskola i Kalix och Jokkmokk, 3,5 år på lärarseminarium samt jobbat över 40 år som lärare i Kiruna. Vad behövs mer för att jag och övriga genuina Kirunabor skall få ett eget boende i centrala Kiruna?
  Ett land med kung, statsråd, länsråd och kommunalråd ska slå vakt om sitt eget folk, vilka sedan forna tider har betalat och nu betalar skatt. Annars är ju vår kung, statsminister, regering, landshövdingar och kommunalråd våra bedragare …
 7. Nu anmäler politikerna i socialnämnden i Ovanåker allvarliga missförhållanden i utredningarna om ensamkommande flyktingbarn.
  – Vi kan inte garantera rättssäkerheten, säger Jan-Åke Lindgren (S). Kommunen har avtal om 15 platser för ensamkommande flyktingbarn med Migrationsverket, men ansvarar i dag för 52.
  Socialnämnden i Ovanåker anmäler sig själv enligt lex Sarah till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Det finns stora risker för allvarliga missförhållanden och att barn kan fara illa, konstaterar nämnden. Kapaciteten har överskridits, den nuvarande situationen är ohållbar och barn hinner inte utredas på ett rättssäkert sätt. Det skriver kommunen i ett pressmeddelande. Flera kommuner har tidigare anmält sig själva.
 8. Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap planerar nu tillsammans med Fortifikationsverket ett jätteprojekt för att kunna placera ut 3 000 asylsökande. Det rör sig om tältläger som ska ligga i Gävle, Värmdö, Flen och Skogstibble utanför Uppsala. Man räknar med att det blivande lägret i Skogstibble ska kunna ta emot minst 500 asylsökande men ha plats för 1 000. Det bor 554 personer i Skogstibble.
 9. I fredags kunde SVT Nyheter Värmland berätta att Migrationsverket upphandlat ytterligare 1 300 platser i asylboende i Värmland. Bland dem 562 platser i Filipstads kommun. Sammanlagt kommer drygt 1 100 asylsökande flyktingar vara placerade i Filipstad.
  – På kort sikt klarar vi inte skolgång och barnomsorg för de här barnen, säger kommunalrådet i Filipstad Per Gruvberger (S) som slår larm om att situationen är ohållbar.
  – Det går inte att få fram lärare och lokaler hur som helst. Jag vet inte hur vi ska lösa det.
 10. Många kommuner och nästan alla landsting och regioner brottas med ekonomiska underskott. Skatteunderlaget ökar totalt sett men genom befolkningsökningen försämras resultaten till följd av kraftiga kostnadsökningar. Trots att statsbidragen ökar och att vi även i år får återbetalning av sjukförsäkringspremier från AFA är läget mycket allvarligt, säger Lena Micko, ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting.

Karl-Olov Arnstberg

pdficon_large Utskriftsvänlig version

Alla texter är © på denna blogg. Det är tillåtet att sprida texterna under förutsättning att ni alltid länkar till källan här på bloggen.