Kriminalitet och vanföreställningar

Ibland får jag höra eller läsa att den största enskilda majoriteten brottsdömda med utländsk bakgrund skulle vara nordbor, förslagsvis finländare. Det faller på sin egen orimlighet. På samma sätt som man spanar efter skinnskallar får man alltmer spana efter dessa på något museum. Den bilden tillhör ett förgånget Sverige.

Vi för inte etniska register över dem som sitter i fängelse, men enligt SCB finns det i brottsaktiv ålder (15-44 år) nästan 7.000 män I vårt land som är födda i Finland mot exempelvis drygt sex gånger så många – 42.000 män – med Irak som födelseland. I Norge är irakier de mest brottsaktiva bland invandrargrupperna, om man ser till anmälda brott. I Finland kom nyligen siffror som visar på att män från Irak toppar de anmälda våldtäkterna bland ”utlänningar”, vilka totalt står för 27 procent, trots att ”utlänningar” är en försvinnande liten del av befolkningen i det homogena Finland.

Gunnar Sandelin

Alla texter är © på denna blogg. Det är tillåtet att sprida texterna under förutsättning att ni alltid länkar till källan här på bloggen.