En äkta konspirationsteoretiker


Någon skickar mig en text skriven av Kristoffer Hell, som jag inte vet vem det är. Den är lite för lång för att jag ska ha lust att återge den in extenso, men nedanstående utdrag passar in i sådant som jag funderar över:

Rasist som kodord för antiglobalist

Rasiststämpeln, som används för att tysta människor i Sverige, har ingenting med främlingsfientlighet att göra. Stämpeln är den dolda maktens kodord för antiglobalist: kritiker av den dolda makten och dess strukturer – motståndet mot de internationella finansoligarkernas dröm om en framtida global diktatur med en världsregering (FN) och en världsarmé (NATO), där mänskligheten reducerats till en eurasisk-negroid ras som mikrochippas vid födseln.

I motsats till vad media kan få allmänheten att tro, är kärnfrågan för Sverige och Europa inte utmaningarna som kommer i kölvattnet på de folkomflyttningar av bibliska format, som bland andra miljardären George Soros ligger bakom. Kärnfrågan som är skymd av, men överordnad denna, är globaliseringen. /…/

När finansoligarkernas systemmedia i dag angriper människor som ifrågasätter globaliseringsprocessen, brännmärker man inte dessa som antiglobalister – istället stigmatiserar man dem som främlingsfientliga, som rasister. Det är en lögnens strategi anammad med avsikt. Det är mycket enklare för finansoligarkerna att elda upp aktivister på vänsterflanken mot påstådd ”rasism” – än att få vänstern att tro att den ultrakapitalistiska globaliseringsprocessen, vilket är vad det egentligen handlar om, skulle vara något gott för någon annan än den ”klass” som enligt uppgift omfattar blott 85 äldre män och som alla får plats i en Londonbuss.

Det har blivit dags att kalla saker och ting vid deras rätta namn.

Det är en koncentrerad och stark text. Ändå, efter att ha läst den lägger jag den åt sidan för att, när jag rensar i pappershögarna någon månad senare, läsa den på nytt. Då upptäcker jag att i en av mina bloggtexter har jag använt Kristoffer Hells formulering om att ”alla får plats i en Londonbuss”, frånsett att jag tappade bort London. Så är det för de flesta av oss som skriver professionellt. Vi suger åt oss formuleringar och mer eller mindre förtränger varifrån de kommer. Kanske att Kristoffer Hell hittat den i ytterligare någon text? Varför skulle han annars precisera bussens hemort till London?

Jag googlar Kristoffer Hell. De länkar som hamnar överst är fem år gamla. I den ena kallas han för foliehatt och i den andra för knasboll. Jag ser också att han kandiderat till riksdagen för Piratpartiet. Och på Flashback kan man läsa att: killen är naturligtvis spritt språngande galen. Bland annat verkar han väldigt rädd för något han kallar ’svartmurare’, vilket jag antar ska betyda ondskefulla frimurare.

En länk, från oktober 2012 presenterar Kristoffer Hell på följande sätt:

Det räcker att tillbringa några minuter, eller så sekunder, med att studera vad Kristoffer Hell skriver på sin hemsida kristofferhell.net för att inse att han är en konspirationsteoretiker av Guds nåde. Vad han skriver om? Vad skriver han inte om …?
Några smakprov:

  • Förintelsen är påhitt
  • Loreen är Babylons sköka
  • Satanisterna inom Illuminati (bl.a. familjen Bonnier) kommer att försöka mörda Carl XVI Gustaf.
  • Benjamin Långnäsa (Netanyahu, han är ju jude …) ska fejka ett terrordåd för att få en ursäkt att anfalla Iran
  • Klanen Bonnier (judar, ni vet) vil ha krig i Syrien
  • Pussy Riot förtjänar sitt straff
  • Obama är en bluff och försöker att starta tredje världskriget
  • 9/11 är en bluff

Den fråga som Kristoffer Hell verkar brinna mest för är hur bankerna agerar, dels med att skapa pengar ur tomma intet, vilket är en för dem förträfflig konsekvens av digitaliseringen, dels för att få bort kontanterna. Det lär ha varit Kristoffer Hell som startade det så kallade Kontantupproret, som fick många undertecknare. Bankerna har tydligen vid en kris rätt att stjäla spararnas pengar och den kloke har då lagt undan ett kapital i form av kontanter i madrassen.

Här har Kristoffer Hell sina supporters. De anser att han är på rätt spår och en av dem bjuder på en lysande formulering: Ännu en gång slår en foliehatt en trähatt i en diskussion. Som en flashbackskribent konstaterar, när det gäller faran med det kontantlösa samhället:

Och idag, i teknologins tidsålder, springer vi gladeligen in i det mest komiska kaos man kan föreställa sig ur ekonomisk synpunkt – valuta och pengar i digital form, som inte ens är värda en bunt papper. De kan skapas från ingenting och även raderas utan spår. Det finns ingen garanti för att de existerar över huvud taget. Ja vi ser att det står ”10,000.00” på kontot – men och? Det är digital information. Nästa sekund kan det stå ”0.00” eller lika gärna ”1,000,000.00”. Men inte skulle någon få för sig att missbruka detta, eller hur? Nä det kan vi inte tänka oss…

Jag upptäcker att Kristoffer Hell skrivit två böcker, ”Västs mörka hjärta – 9/11, Geopolitisk terrorism & Globaliseringsagendan” och ”Demokrati till döds – Sveriges väg in i den globala diktaturen”. När jag kollar upp titlarna är båda slutsålda på Adlibris och Bokus. Eller så vill de helt enkelt inte sälja böckerna längre. Det verkar nämligen som de fortfarande går att köpa direkt från Kristoffer Hells förlag Blueshift.

I en recension av ”Västs mörka hjärta” från oktober 2015 kallar en Pia Hellerz honom för en grävande reporter men Kristoffer Hells roll som konspirationsteoretiker är mycket mer framträdande. Själv kallar han sig för geopolitisk analytiker. Här finns många påståenden som jag inte överhuvudtaget kan ta ställning till därför att jag är okunnig. Inte desto mindre har jag svårt att trycka undan de protester som bubblar inom mig. Det är exempelvis svårt att tro att CIA ligger bakom en stor del av världens narkotikahandel. Kristoffer Hell påstår att de behöver pengarna för att finansiera alla sina krig och den amerikanska kongressen ger inte tillräckliga bidrag. Den andra boken ”Demokrati till döds”, utgiven 2014, anges handla om mordet på Olof Palme.

Jag letar efter lite färskare material och hittar på youtube en video med titeln ”Democracy to Death: Sweden’s Path to Disintegration & Palme Assassination – Hour 1”.

Kristoffer Hell intervjuas på engelska och jag lyssnar i ungefär tjugo minuter innan gäspningarna tar överhanden. Det hela är för allmänt gnälligt och löst i köttet. Jag tappar lusten och googlar vidare. Bilden förändras inte. Kristoffer Hell är en ung man som gett sig ut i den politiska forsens starkaste strömvirvlar, men har inte koll på vilka stenar det går att kliva på utan att förlora fotfästet. Inte desto mindre, heder åt honom som förstår vad som är viktigt och vad som är betydelselöst i den pågående samhällsdebatten.

Kristoffer Hell förstår mer än det finns att förstå, men det bör ses mot bakgrunden att svenskar i gemen förstår mindre än det finns att förstå. Med min egen foliehatt, den som jag alltmer sällan sätter på mig, viftar jag en hälsning till honom.

Karl-Olov Arnstberg

Utskriftsvänlig PDF-version

Alla texter är © på denna blogg. Det är tillåtet att sprida texterna under förutsättning att ni alltid länkar till källan här på bloggen.