Äktenskapstvång


Följande redogörelse är baserad på en färsk dom i Västmanlands tingsrätt (Mål nr B3440-17, 2017-10-04). Namn och orter är utbytta. Det råder visserligen ingen sekretess, men eftersom vi enligt maktens påbud i Sverige inte ska göra skillnad på ”vi och dem” har jag valt att försvenska händelseförloppet. Tänk ändå att vi alla är så lika!

Roland och Susanne Erikson kommer från Skara och är gifta med varandra. De har tre barn som är födda i tät följd: Glenn föddes 1997, Elin 1998 och Krister 1999. Det är alltid Roland som bestämmer i familjen. Hans fru Kristina kan i och för sig tala om vad hon tycker i olika frågor, men något inflytande över besluten har hon inte. Ännu mindre möjlighet har barnen att gå emot sin far.

För 17 år sedan bosatte sig denna skövdefamilj i en lägenhet i Göteborg. Först flyttade Roland dit och ganska snart tog han dit sin familj. Roland arbetade som taxichaufför och Susanne på en förskola. Petter är en göteborgspojke som Elin en kort tid var förlovad med. Sixten är den man som Elin gifts bort med. Kalle Stolt är en skövdebo som tar kontakt med Anna Bergström, en lärare som bor i Norrköping. Anna är engagerad i organisationen GAPF (Glöm aldrig Pela och Fadime).

Under sin uppväxt i Göteborg hade Elin ett ganska fritt liv. Hon fick umgås med vänner och hon fick bjuda hem dem, också sådana vänner som aldrig ens satt sin fot i Skövde. Hon fick sminka sig och klä sig i stort sett hur hon ville. Vart och vartannat år reste familjen till Skövde för att hälsa på släktingar där.

När Elin började i gymnasiet blev hon kär i Petter och de låg med varandra. Hon berättade för sin mamma att de var tillsammans, men inte att de hade haft sex. Mamman blev inte särskilt upprörd, utan konstaterade bara att ”alla blir kära”, men berättade aldrig för Elins pappa Roland att dottern var tillsammans med en kille. Det var inte bara det att Petter inte kom från Skövde utan pappan ansåg att Elin överhuvudtaget inte skulle ha med killar att göra. Så tyckte nämligen de flesta som bodde i Skövde och det var ju där han hade sin släkt.

Romansen gick emellertid inte att hålla hemlig. Efter ett tag fick pappa Roland reda på vad som pågick. Han hade tagit dotterns telefon och upptäckt en sms-konversation mellan Elin och Petter. Roland frågade nu ut dottern och hon erkände att hon hade haft sex med Petter. Pappan bestämde då att de var tvungna att förlova sig, så att det inte ”blev problem”. Hans uppfattning var, att eftersom Elin förlorat oskulden kunde hon inte gifta sig med någon annan.

Det unga paret förlovade sig i februari 2015, men det höll inte utan ganska snart bröts förlovningen. Pappa Roland och mamma Susanne hade då redan berättat för sina släktingar i Skövde, att dottern Elin hade förlovat sig och snart skulle gifta sig. Nu när förlovningen var bruten ansåg de att hon dragit skam över familjen och bestraffade henne på olika sätt. Pappan började kalla sin dotter för hora, ibland fick hon stryk – han slog henne på benen och på kroppen. En gång fick Elin stryk när hon hade beställt en keps av det slag som ungdomarna i Göteborg gillade. När Roland var arg spottade han på sin dotter, alltid i ansiktet. Det hände rätt ofta i början men under 2017 hände det nog bara en gång var eller varannan månad. För Elin var det värre när pappan spottade på henne än när han kallade henne för hora. Elins bröder ställde sig på hennes sida men de kunde ingenting göra, eftersom pappans ord var lag. I synnerhet var Glenn upprörd.

Elin fick inte längre umgås med sina vänner på fritiden. Hon var tvungen att gå direkt hem efter skolan. Hon fick inte ens ha telefonkontakt med dem. Inte heller fick hon sminka sig och pappan tog ifrån henne de smycken som hon hade. Och hon fick inte gå till skolan i mjukisbyxor och keps, för så gjorde man inte i Skövde. Elin fick också veta att efter att hon tagit studenten skulle hon varken få arbeta eller studera vidare, därför att då fanns det risk för att hon stötte på Petter.

Föräldrarnas sanktioner ledde till att Elin tappade lusten att plugga, men hon slutförde i alla fall sina studier och tog studenten. På studentdagen fick hon sminka sig på och ”åka med på flaket”, men hon fick inte gå på några studentbaler och inte heller fick hon festa på något annat sätt.

Sommaren kom och fadern sa att familjen skulle åka och hälsa på släkten i Skövde. Elin ville inte åka med, eftersom hon var rädd för att antingen bli bortgift eller att fadern skulle döda henne där. Hon sa att hon tänkte stanna hemma och broder Glenn föreslog att han också skulle stanna hemma och hålla henne sällskap, det vill säga hålla lite koll på henne. Fadern lovade emellertid att inget ont skulle drabba Elin i Skövde och eftersom hon längtade efter att träffa sina släktingar åkte hon med.

Den 23 juni i år åkte Roland och Susanne till Skövde med sina tre barn för att hälsa på släkten. Två dagar efter ankomsten till Skövde frågade pappa Roland Elin om hon ville gifta sig. Det ville hon inte men hon vågade inte tala om det för pappan, eftersom hon var rädd för att få stryk. Därför svarade hon ”Jag vet inte”. Roland blev arg och sade att hon måste svara honom ordentligt. Därefter spottade han på henne. Brodern Glenn bad då pappan att lämna dottern ifred.

Två veckor gick utan att något särskilt hände. De besökte då en annan familj och efter besöket talade mamma Susanne om för sin dotter att hon skulle gifta sig med Sixten, en av sönerna i den familjen och Elins kusin. Elin berättade för sin bror Glenn att hon absolut inte ville gifta sig. Glenn sa då att hon skulle ha pratat med honom tidigare. Nu var det för sent att stoppa giftermålet. Elins föräldrar var överens och alla släktingar hade fått veta att äktenskapet skulle äga rum. Glenn berättade visserligen för föräldrarna att Elin inte alls ville gifta sig men det var ingen som lyssnade på honom.

När Elin förstod att hon verkligen skulle bli bortgift skrev hon till Kalle Stolt, som visserligen var Skövdebo, men också motståndare till tvångsäktenskap. Han vände sig till polis och sociala myndigheter samt förmedlade en kontakt med Anna Bergström i GAPF.

Förberedelserna för en förlovning fortsatte, något som Elin inte deltog i. Hon visste inte var förlovningen skulle äga rum, vad hon skulle ha på sig eller vilka som skulle komma på festen. Kvällen innan förlovningen talade hon om för sin mamma att hon inte ville gifta sig med sin kusin Sixten och att hon absolut inte ville bo i Skövde. Brodern Glenn bråkade med mamman och lämnade sedan familjen, som en protest. Tidigare hade också pappa Roland lämnat sin familj och tagit in på ett hotell, eftersom han ogillade en svåger. Nu ringde mamma Susanne till sin man Roland som nu åkte till sin familj och väl där påstod att det var Susannes fel att Glenn hade lämnat familjen. Roland slog därefter Elin i bakhuvudet och drog henne i håret. Mamman såg på men ingrep inte till sin dotters försvar. Under misshandeln sade pappa Roland att Elin skulle gifta sig ”vad som än hände”. Han sa att annars skulle hon bli inlåst på sitt rum, inte få någon mobil och heller inte ha tillgång till internet. Han upprepade att hon inte skulle få träffa sina kamrater, inte få arbeta och heller inte studera vidare. Därefter tog han hennes mobiltelefon och talade om att nästa dag skulle förlovningen äga rum.

Elin ringde till Anna Bergström på en av brödernas telefoner. Hon berättade hur hon hade det och tillsammans planerade de hur hon skulle fly. Anna Bergström tyckte dock att det till en början var säkrast för Elin att spela med. Men så råkade Elin använda mammans telefon och fick ett meddelande från Anna Bergström. Det fick mamman syn på och frågade vem Anna Bergström var, vilket Elin inte svarade på. Utan att lyckas försökte hon ta telefon från sin mamma. Senare loggade hon in på en av brödernas telefoner för att försöka logga ut mamman från Snapchat. Mamman tog då några skärmbilder och ringde upp sin man, som fanns på sitt hotellrum, vilket fick honom att omedelbart bege sig till det hus de befann sig i. Där mötte han hustrun Susanne och dottern Elin alldeles utanför huset. Mamma var arg och pappan var också arg. Han sa till sin dotter ”Din hora, du försöker fly” och därefter slog han henne i ansiktet vid ena ögat. Mamman stod bredvid men ingrep inte. Elin gick in i huset igen och där fanns en kusin som frågade henne vad som hade hänt, eftersom hon var röd under ögat. Pappan började bråka med någon annan person utanför. Elin visste inte vem det var. Därefter kom han in i huset, tog tag i dotterns hår och drog ner henne på golvet. Andra personer ingrep och drog bort Roland från sin dotter. Så småningom åkte alla iväg till en av Elins fastrar. Där stannade Roland och Susanne med Elin i ett rum hela natten, så att hon inte skulle kunna smita. De frågade ut henne om Anna Bergström och den planerade flykten. Elin svarade sin mamma men pappan vägrade hon att tala med. Det gjorde honom arg och han slog henne på högra låret ett tiotal gånger. När hon satte upp sin högerarm som skydd så slog han henne där. Hon fick blåmärken på både lår och arm och handleden svullnade upp. Han drog henne också ett tiotal gånger i håret, vilket ledde till att Elin tappade rätt mycket hår. Mamman var helt passiv. Elin upplevde situationen som hopplös och var rädd för att bli dödad.

Klockan åtta på morgonen tog Roland och Susanne med henne för att ta ett blodprov, något som antagligen måste göras inför bröllopet. När de kom tillbaka till fasterns hus så togs hon på nytt in i rummet av sina föräldrar. De fortsatte att fråga ut henne men nu var pappan inte längre våldsam.

Den 28 eller 29 juli 2017, Elin är lite osäker på datumet, giftes hon bort med sin kusin Sixten. Han var 23 år gammal polis och förvarade sitt tjänstevapen i sovrummet. Elin deltog inte i planeringen och att bröllopet skulle gå av stapeln fick hon reda på två eller tre dagar i förväg. Däremot fick hon vara med och välja bröllopsklänning. Hon gick med på att gifta sig för att undvika ytterligare misshandel. För släktens skull till och med log hon några gånger under själva vigseln. Elin fick bo hos Sixten och hans familj. Alla var snälla mot henne men hon mådde dåligt.

I Skövde kan en man kräva sex från sin hustru. Sixten ville ha sex men hon lyckades prata sig ur det genom att påstå att hon hade mens. Den 3 augusti åkte hennes föräldrar och bröder tillbaka till Göteborg. Elin ville följa med men det fick hon inte. Nu var hon ju gift och bodde i Skövde med sin nya familj.

Elin grät nästan varje kväll i Skövde. Hon hade inga identitetshandlingar och inga pengar och tyckte inte hon kunde lita på någon, inte heller polisen. Att hon stannade berodde på att Anna Bergström hade rått henne att vänta tills de andra hade åkt.

Efter att familjen rest, ringde en kusin henne och talade om att familjen hade gripits av Göteborgspolisen. Kusinen bad henne att säga till polisen att det var hon som hade velat gifta sig. Om hon inte gjorde det skulle hon förstöra för familjen. Pappan ringde också och sa att han kunde hamna i fängelse i kanske tjugo år. Hennes bröder skulle inte kunna studera vidare. Elin gjorde därför som pappan sa och därefter såg han till att hon fick åka med släktingar i en bil till Göteborg. Till sin man Sixten sa Elin att hon måste tillfälligt åka till Göteborg för att ordna en del papper. I Skövde får nämligen inte en hustru åka till en annan stad utan att ha sin makes tillåtelse.

Äktenskapstvång faller under allmänt åtal, så det spelade inte så stor roll vad Elin sa. Det blev rättegång och motivet till gärningen angavs vara att återupprätta familjens heder. Västmanlands tingsrätt dömde pappan för äktenskapstvång till fängelse i ett år och fyra månader. Mamman dömdes till ett års fängelse. Föräldrarna dömdes också att betala ett skadestånd om 90.000 kronor till sin dotter. Advokatkostnaderna uppgick till 224.190 kr. I dag har Elin skyddat boende.

Karl-Olov Arnstberg

Utskriftsvänlig PDF-version

Alla texter är © på denna blogg. Det är tillåtet att sprida texterna under förutsättning att ni alltid länkar till källan här på bloggen.