En annan tid, ett annat liv


Som så många andra som intresserar sig för språkets estetik skriver jag emellanåt lyrik, med åren dock alltmer sällan. Före 1984 – orwellskt tolkat skulle det kunna förstås som ”Innan den totalitära katastrofen drabbade oss”. Emellertid, det betyder bara att alla dikter är skrivna före det året. Det är för mig en lycklig tid. Många är riktade till den kvinna jag levt större delen av mitt liv med. När vi gick skilda vägar hamnade de hos mig och hösten 2018 läste jag om dem.

Varför ge ut dem nu, 34 och ännu fler år efter att de skrivits? Svaret är enkelt: det är bra poesi. I god mening är det ett tidlöst ordsnickeri, något annat skäl finns inte. Jag törs säga det, därför att jag kan se dem befriade. Så många år av glömska mellan mig och dem. Jag har inga förhoppningar om att bli upptäckt som lyriker, inte om att bli hyllad, knappast ens om att bli läst.

”Före 1984” är tryckt i 200 ex. Hade jag tänkt mig att sälja den är det på tok för många. Då hade det nog räckt med tio. Men i dessa swish-hatets tider har jag en annan förhoppning, nämligen att du, käre bloggläsare, vill stödja den här bloggen genom att som donation köpa ett ex. Du läser nog boken på en timme – det är ett hundratal korta dikter och aforismer. Bläddrar du inte för vårdslöst kan du sedan ge den i julklapp till vem som helst – till och med till närstående som du politiskt relaterar till på samma sätt som igelkottar parar sig (med största försiktighet).

Swisha minst 120 kr till nummer 1232181931, eller sätt in slantarna på mitt plusgiro 4633386-0, och maila din adress till koa@arnstberg.se. så skickar jag denna lilla vackra inbundna bok. Vill du att jag ska signera boken – det gör jag gärna – måste det ske före den 7 november, då jag flyr den svenska vintern och överlåter bokdistributionen till en av mina vänner.

Karl-Olov Arnstberg