Adlibris censurerar

I dag blir det ett annorlunda och rätt ilsket inlägg. Det torde inte ha undgått någon läsare av den här bloggen att jag låtit gett ut en svensk översättning av den österrikiske aktivisten Martin Sellners bok Identitär! Nu har den andre av oss tre översättare (om man räknar med korrekturläsaren, vilket man bör göra) satt svensk text till en video med Martin Sellner där han tar upp frågor om deislamisering och återvandring, men framför allt förklarar hur terrorattentatet i Strasbourg kunde ha undvikits:

Det finns två stora svenska bokhandlare på nätet. Störst tror jag Adlibris är, med Bokus som tvåa – dock är jag inte helt säker – Bokus kan vara störst efter förvärvet av Akademibokhandeln.

När bokhandlare köper in böcker från förlag betalar de ett så kallat F-pris, som ligger på ungefär 70 procent av utpriset i handeln. Emellertid, Adlibris ger sig själva en rabatt på ytterligare 20 procent, i varje fall från småförlagen. Bokus betalar F-pris, precis som alla andra boklådor. Adlibris har också ett system där de beställer in tio böcker åt gången men inte betalar för några andra böcker än de som säljs. Detta ger dem ytterligare en liten fördel gentemot sina konkurrenter. Såvitt jag kan se är emellertid deras priser inte lägre än Bokus, vilket betyder att deras vinster är större – på förlagens bekostnad.

Detta är emellertid inte anledningen till att jag tar upp Adlibris på bloggen utan skälet är att de – för första gången för en av Debattförlagets böcker – inte tagit in några ex. av Identitär! Länge hade de med både den tyska och den svenska utgåvan på sin hemsida, bara det att den svenska utgåvan angavs som tillfälligt slut förlaget, vilket var felaktigt. Nedan återges den ”mailväxling” jag haft med Adlibris:

28 september 2018
Tack för beställningen (av en annan bok)
När ska ni beställa Martin Sellners ”Identitär!” som på er hemsida felaktigt anges som ”tillfälligt slut”?
Hälsningar
Karl-Olov Arnstberg
Debattförlaget

Svar samma dag från Evelina på Adlbris Inköp: ”Din andra fråga kollar jag upp”.
Något svar kommer aldrig.

5 oktober 2018
Beträffande Sellner Identitär!
Har ännu inte fått något svar på varför Adlibris felaktigt annonserar att den inte går att beställa.
Hälsningar
Karl-Olov Arnstberg
Svar från Adlibris: tystnad

13 oktober 2018
Betr. Martin Sellner Identitär! så säljer ni den tyska versionen men anger den svenska som tillfälligt slut, vilket är felaktigt. Den finns till salu, Jag har påpekat det tidigare två gånger men inte fått något svar och heller ingen rättelse. Kan ni vara hyggliga och korrigera detta tack.
Bästa hälsningar
Karl-Olov Arnstberg
Debattförlaget
Svar från Adlibris: tystnad

29 oktober 2018
Hej
Jag driver ett litet förlag, Debattförlaget. Vi har gett ut Martin Sellner Identitär!
Ni har den med i ert utbud men det anges att den är tillfälligt slut. Jag har vid tre tillfällen kontaktat Inköp per mail för att få rättelse, utan resultat.
Boken finns till salu, den är inte ”tillfälligt slut”.
Var hyggliga korrigera detta och låt mig få veta att detta är gjort/kommer att göras
Bästa hälsningar
Karl-Olov Arnstberg
Debattförlaget
Svar från Adlibris: tystnad

12 november 2018
Sedan undrar jag fortfarande varför ni inte beställer Martin Sellner Identitär! utan felaktigt anger att den ej finns till salu trots att ni annonserat ut den. Inte heller får jag någon förklaring. Om ni har ”dödskallemärkt” denna bok så låt mig få veta det, plus varför. Läs den gärna, det är en mycket bra bok som visar hur ungdomar i Österrike gör motstånd typ Greenpeace mot makthavare som för landet mot alltmer totalitärt Europa. Samma process har vi i Sverige.
Bästa hälsningar
Karl-Olov Arnstberg
Debattförlaget
Svar från Adlibris: tystnad

4 december 2018
Och Sellners Identitär?
Fortsatt tystnad? (Vägen mot det totalitära samhället)
Det är väl ingen på Adlibris som läst eller ens bläddrat i den – en faktiskt inte särskilt kontroversiell bok. Bara något som ni fått för er.
Ni säljer förresten den tyska upplagan, även om den är illa annonserad.
Hälsningar
KOA
Svar från Adlibris: tystnad

14 december 2018
Hej,
Uppriktigt och heligt arg. Ni vägrar svara på varför ni anger Martin Sellners Identitär! som slut från förlaget. Om ni inte vill sälja boken, som jag starkt betvivlar att någon på Adlibris läst, är det er sak. Ni väljer självklart vilka böcker ni vill sälja och inte sälja. Men när ni felaktigt anger att boken är slut från förlaget så lurar ni också folk som annars skulle ha köpt boken från exempelvis Bokus. Dessutom vägrar ni att ge någon förklaring till mig.
Jag har ett kundregister på cirka femtusen bokköpare. Jag funderar på att skicka ut information till dem om Adlibris agerande.
Adlibris agerande är skamligt. Ni borde förstå något så elementärt som att man inte ska ljuga för sina kunder.
Karl-Olov Arnstberg
Svar från Adlibris: tystnad

Nu är den felaktiga annonseringen bortplockad. Varken den tyska eller den svenska versionen kan köpas på Adlibris. Jag håller inte för otroligt att Adlibris hanterat andra böcker på samma eller liknande sätt. Vill du ge en censurerande och gentemot förlagen rätt oschysst nätbokhandlare en berättigad snyting så sprid det här blogginlägget på Fejan och andra lämpliga kanaler. Finns det andra bokförläggare/böcker som hanterats på samma sätt av Adlibris, skicka mig ett mail och berätta: koa@arnstberg.se

Karl-Olov Arnstberg

Utskriftsvänlig PDF-version

Alla texter är © på denna blogg. Det är tillåtet att sprida texterna under förutsättning att ni alltid länkar till källan här på bloggen.