Bloggläsare maj 2019

Till min stora glädje läser jag i lokalpressen att det skuldtyngda landsting jag bor i nu tillsatt en ”kommunikationsdirektör” och en ”kultur-och kompetensdirektör”. Jag hoppas verkligen att dessa båda och deras respektive avdelningar under den närmaste tiden formulerar en behaglig tillvaro för mig, så livet blir värt och leva och jag slipper fundera över verkligheten.

***

Dumhetsteorin sysselsätter mig fortfarande. Om vi diskuterar korpelanernas längtan efter att kamma varandra och din fråga ”Vem vill bli extremt fet, vem vill bli alkoholist, vem vill bli knarkare” går det att ge begripliga svar, om man kopplar dem till kroppsliga begär. Men vem fan vill öka antalet våldtäkter, nedslagna pensionärer, och bilbränder samt få en skattespiral som slutar i kaos utan försvar, polis, pension, skola och obeboeliga getton?

ibland funderar jag om det är naturens sätt att uppmuntra dem som inte hör framtiden till att skynda på sin egen undergång. En annan tanke som kommer upp är likheten med fobier fast ”tvärtom”, det går inte att prata bort en fobi utan man måste se den i vitögat, möta den upprepade gånger, för att bli kvitt den. På samma sätt måste kanske de som helt saknar erfarenhet av problemområden utsättas för smärta för att myntet ska trilla ner (fast det haltar, man borde fatta att stövlar är bra om nån varnar för ormar).

Definitionen på dumhet är inte att man begår misstag, utan att man upprepar dem och hoppas på ett annat resultat. När så många begår samma dumhet om och om igen under så lång tid, trots att vi befinner oss i en tidsålder när information är lättare än någonsin att tillgå, så är det så oförklarligt dumt att man misstänker att alltsammans är riggat ( som ett dataspel).

***

En aspekt av migrationen som man sällan hör något om i debatten, är tanken om att asyl ska ges till personer som t.ex. flyr krig, men när kriget är slut ska de åka hem igen. Problemet är att Sverige aldrig ber någon åka hem igen, så de stannar kvar. Men – kan man inte hävda att dessa invandrare ändå har en moralisk skyldighet att åka hem igen? Skulle kriget ha pågått i tio år kan jag ha viss förståelse för att man rotat sig här, men det kan väl ändå inte vara Sveriges ansvar att betala för dem livet ut, bara för det? Jag kan tycka att om man väljer att stanna kvar här efter oroligheterna där hemma är över, kan man inte komma och klaga på något alls i Sverige.

En annan aspekt som sällan diskuteras är vilka förväntningar migranter och deras barn kan ha på Sverige. Låt säga att ett barn till en somalisk migrant ser hur bra svenskar har det i sina villor med trädgård och Weber-grill, kan man på något sätt förstå att det barnet tycker att det är orättvist. Varför vill ingen stå upp och säga att det inte är rimligt att migranter kräver allt som svenskar ha? Med tanke på hur andra generationens migranter ofta beter sig i förorterna, tyder ju inget på att deras föräldrar inympat någon som helst ödmjukhet eller förståelse i sina barn.

***

Jag får ett mail med en länk till Nordiska Asa-samfundet som funnits i fem år och vill återuppliva Asatron. De anser att ”våra urnordiska traditioner och vårt nordiska ursprung och arv är värda att lyfta fram. I en värld som är alltmer kaotisk är det bra att vända tillbaka till vårt ursprung och våra rötter”.

Ok, folk engagerar sig i allt möjligt som jag inte känner mig lockad av och det här förefaller mig vara ett av de svårare projekten: Att väcka en knalldöd religion till liv. Men om nu ett antal medborgare tycker detta är angeläget och ser en mening i det, så gärna för mig.

Men tydligen inte gärna för regeringen. Det finns tydligen högerpolitiska grupper som använder sig av den fornnordiska estetiken för att föra fram sitt budskap. Det har fått justitieminister Morgan Johansson att initiera en utredning som ska avgöra om bruket av runor ska ses som olagligt. Som Nordiska Asa-samfundet konstaterar är ett förbud liktydigt med att förbjuda en del av vår egen historia, kultur och tro – ”och vår rätt att uttrycka dessa på grund av politiska tolkningar som inte hör hemma i Asa-sfären!”

Om man nu accepterar att Asatro är en religion – och varför man inte ska göra det övergår mitt förstånd – så är redan att starta en utredning för att eventuella förbjuda dess religiösa symboler, liksom futharkens bokstäver, ett brott mot europakonventionens artikel 9. Den slår fast att staten inte har rätt att med lagstiftning eller med ingripanden inskränka den enskildes rätt till religionsfrihet.

***

Polisen avvek nyligen starkt från sin utarbetade praxis då de gick ut med ett signalement på en misstänkt våldtäktsman. I Aftonbladet kunde följande läsas:

Han ska vara 170–175 centimeter lång, ljushyad och med smal kroppsbyggnad. Mannen ska även ha grått kortklippt hår. Vid tillfället var han klädd i mörka kläder. Efter överfallet nära simhallsentrén ska mannen ha lämnat platsen mot Kvarnåsgatan i Årjäng, rundat simhallens hörn – och stuckit iväg i okänd riktning. Brottet ska ha inträffat mellan 01–01.30 natten mellan lördag och söndag. Polisen går ut med uppgifterna med hopp om att få vittnesmål och iakttagelser kring Hotellet i Årjäng, simhallen och andra platser i centrala Årjäng. Den som har tips uppmanas kontakta polisen via 114 14.

Den som följer med i nyhetsförmedlingen vet att det är mycket ovanligt att man anger hudfärgen på en misstänkt. Vanligtvis brukar polisen motivera att detta skulle ”skada” utredningen eller ”påverka vittnen”. Naturligtvis vet alla att om den misstänkte gärningsmannen har ”mörk” eller ”svart” hudfärg skulle polisen aldrig gått ut med dessa uppgifter.

***

Jag stöter på begreppet ”humanitär skyddsgrund” som ett skäl för att bevilja asyl. Det betyder att asylsökande som är svårt sjuka kan söka asyl av det skälet. Det verkar vara ett svenskt påhitt. Det finns varken med i FN:s flyktingkonvention eller är något som EU vill att Sverige ska införa. Som det heter i ett mail jag får ta del av: ”Jag gissar att Sverige är det enda landet som anser att asylsökande som är skadade, halta och lytta ska beviljas uppehållstillstånd av den anledningen”. Mailskribenten exemplifierar med en afghansk familj från Iran som sökt asyl och först fick avslag av migrationsverket därför att familjen saknar asylskäl men migrationsdomstolen beviljade permanent uppehållstillstånd därför att en av pojkarna i familjen har klumpfot.

***

Sedan början på 80-talet har kursen SEK/DKK fallit från 144 kr till i dag 69 kr. Bifogar bild på de sista 5 årens utförsbacke – nu på väg till en krasch som liknar 2008 eller värre.

***

Jag har länge funderat över varför den s.k. ”integrationen” fungerar så uselt i Sverige, men så mycket bättre i USA. De fattiga men ”skötsamma” människor från främst Sydamerika, som i stort antal söker sig till USA för att skapa sig ett bättre liv, försöker att så snabbt som möjligt lära sig engelska (med amerikansk accent), skaffa sig ett jobb och bli amerikaner, trots att de i många fall blir ganska illa behandlade av amerikanerna. Det har jag själv kunnat iakttaga i flera av de amerikanska gränsstäderna mot Mexiko.

I Sverige däremot, som till skillnad från USA har en svag nationell identitet, vilken dessutom skambeläggs och motarbetas på alla tänkbara sätt av den politiska eliten, uppmuntras migranterna att behålla sin ursprungliga nationella identitet, enligt vad som fastlades som det rätta på 1970-talet för de migranter som då kom till Sverige. Följden blir att dagens invandrare såklart inte vill bli svenskar. Varför skulle de vilja bli medlemmar av ett folk som skäms för sitt land och sin kultur, och som anser att den kultur som invandrarna kommer från är mycket finare än den svenska!

Tänk om de svenska politiker som bryr sina hjärnor med varför den s.k. integrationen fungerar så uselt trots alla ansträngningar och astronomiska kostnader, kunde inse att hur mycket välvilja, bidrag och förmåner, de än öser över invandrarna, så kommer dessa alltid att förakta det land och det folk de kommit till, om inte den politiska eliten byter spår.

Utvalt och något redigerat av Karl-Olov Arnstberg

Utskriftsvänlig PDF-version

Alla texter är © på denna blogg. Det är tillåtet att sprida texterna under förutsättning att ni alltid länkar till källan här på bloggen.