Öga för öga

Jag öppnar en länk, som en av mina mailkontakter skickat mig. Det är ett youtubeklipp, mindre än sex minuter långt och inspelat för ett år sedan. Inte många har sett det, under sextusen visningar. Det är en man i femtioårsåldern (senare får jag veta att han är född 1973, men han ser äldre ut) som på engelska fäller några kommentarer om muslimska terrorister. Han har grått skägg och en camouflagemönstrad keps på huvudet. Jag vet inte vem han är, men han kallas i kommentarerna för Varg. Jag googlar honom och får fram att han heter Varg Vikernes, är norrman och har suttit 15 år i fängelse för mord. Wikipedia har en mycket lång artikel om honom, främst som musiker. Han är ett stort namn inom Black Metal:

Född i Bergen, tillbringade Vikernes en del av sin barndom i Irak, där hans far arbetade för den irakiska regeringen. Han började spela gitarr vid 14 års ålder och bildade sitt första band, Kalasjnikov, inom de närmaste två åren.  Efter att ha grundat Burzum blev han en del av den tidiga norska black metal-musiken. 1992 misstänktes Vikernes, tillsammans med andra black metal-musiker, för att ha bränt ner fyra kristna kyrkor i Norge. Vikernes förnekade ansvar för mordbrand. I början av 1993 hade han spelat in fyra album som Burzum och ett annat med black metal-bandet Mayhem.

Wikipediartikeln om Varg är väldigt lång och växlar mellan beundran och avståndstagande, på grund av Vargs politiska extremism. Mot slutet får man veta att han inte använder några som helst droger, numera bor i Frankrike och att hans fru år 2020 är gravid med deras sjunde barn.

Egentligen är det inte Varg som intresserar mig, utan det som jag under en dryg vecka funderat på är det han säger i det korta videoklippet. Så här lyder det i koncentrat: När Varg satt i fängelse fanns där också kriminella muslimer. Behandlade man dom väl svarade de med att behandla dig illa (like shit). Efter ett tag förstod norrmännen i fängelset att enda sättet att bli respektfullt behandlad av muslimer på, var att behandla dem illa. Man fick till exempel aldrig låta dem tränga sig före i köerna och när man gick förbi dem så fick man bokstavligt talat knuffa dem åt sidan för att komma fram. ”You had to behave like a complete asshole.” Det enda de respekterade var våld eller hot om våld. Var du hygglig mot dem så körde de över dig totalt. Och gjorde du någon av dem en tjänst så blev du i retur behandlad som en slav.”

Varg säger inte mer om muslimer i fängelset, utan går vidare till Libanon där västerländska diplomater och affärsmän under 1980-talet kidnappades av olika muslimska grupper. Amerikanska, brittiska och franska diplomater arbetade intensivt med att få dem frigivna. Det tog evigheter. De hölls fångna i flera år i någon nergången lägenhet i Beirut. Så kidnappade en av dessa muslimska grupper en sovjetisk diplomat. KGB visste vilka det var, de hade identifierat gruppen, så de tog en av dessa muslimer i hans eget hem och högg av honom huvudet. Sedan tog de huvudet, stoppade det i en påse och begav sig till den moské där de visste att den här muslimska gruppen brukade hålla till. De satte påsen framför imamen och sa, att om deras diplomat inte omedelbart släpps fri, så kommer resten av gruppen att sluta på samma sätt. De pekade på påsen med huvudet i. ”Have a nice day” och så lämnade de moskén. Den ryske diplomaten satt inte fast i åratal i någon ”shitty apartment” utan frigavs inom några timmar och därefter hade ryssarna aldrig några problem med kidnappningar.

Varg summerar: du ser alla dessa västdiplomater relatera till dessa muslimska terrorister som om de var som vi, men det är de ju inte. Då blir det klart för mig att det sitter idioter i våra regeringar och att de sänder idioter för att förhandla med muslimerna. Varg säger:

Jag säger inte att alla muslimer är på det sättet, men det gäller för kriminella muslimer och terrorister. De respekterar enbart våld eller hot om våld. Försöker du prata med dem, så tolkar de det enbart som svaghet. Om du försöker förhandla med dem, erbjuda tjänster och fördelar så är det på samma sätt, ett tecken på svaghet och de kommer att behandla dig därefter. Det är så här verkligheten ser ut, det är så det fungerar i vissa delar av världen. Och jag kan säga till er som välkomnar migranter till våra länder, att så här kommer det att bli också i vår del av världen. När vi tar hit dem så tar vi hit deras mentalitet, deras kultur och deras sätt att hantera problem på.

Utgår vi från Bibeln så ställer alltså Varg gamla testamentets ”Öga för öga …” mot Jesus och Nya testamentets ”Vänd den andra kinden till”. Men observera, här handlar det inte om hämnd och straff utan om våld som ett verktyg, inte bara för att lösa konflikter utan också för att minimera det framtida våldet. Det kan jämföras med hur bland annat Sverige för några år sedan skickade båtar till Medelhavet för att rädda flyktingar från att drunkna.

Australien gjorde tvärtom. Hur de gör i dag vet jag inte – detta är ju en politisk stridsfråga – men för ungefär fem år sedan så släppte de inte in några. Antingen fick de vända om eller så placerades de på en avlägsen ö i vad som praktiken närmast var ett fångläger. I västpressen fick de hård kritik medan den svenska insatsen för att ”rädda flyktingar” i Medelhavet prisades. Jag undrade varför ingen journalist började hantera verkligheten som den var och konstaterade att den australiensiska politiken räddade liv. Det var ingen idé för dem som ville bo i ett bättre land att riskera livet genom att med undermåliga flytetyg försöka ta sig in i Australien. Motsatt i Medelhavet, där flyktingsmugglare tjänade stora pengar på att skicka iväg migranter i allt sämre båtar, därför att tanken var att de skulle räddas av alla dessa hjärtevarma västerlänningar. Det var en politik och ett agerande som kostade många liv. Men vad gjorde det, så länge europeiska ledare fick applåder för sin humanitära insats?

Så tänker jag vidare, hur skulle svenska politiker hantera en kidnappning? Är det någon som tror att något parti eller någon politiker ens skulle tänka tanken att pröva den sovjetiska metoden? När jag skriver det har jag inte gjort mig till förespråkare för att ”så ska man göra” men Vargs berättelse presenterar ett verkligt problem, långt långt utanför den svenska åsiktskorridoren. Det har ytterst med etnocentrism att göra. Vi försöker lösa frågan, inte med referens till vad som fungerar, utan med referens till våra egna värderingar. Vargs exempel handlar om det som fungerar, med referens till vad muslimska terrorister kan tänkas vika ner sig för.

En jämförelse: i Göteborg bor afghanen Arif Moradi som dömts för att ha ofredat en 14-årig flicka på ett konfirmationsläger. Han har beviljats uppehållstillstånd, eftersom han konverterat från islam till kristendom. Många har angivit att de har blivit kristna, ateister eller homosexuella när de fått avslag på sina asylansökningar i både första och andra instans. De gör det som behövs för att få stanna, eftersom den som konverterat till kristendomen inte utan risk för att dödas, kan skickas tillbaka till ett muslimskt land Arif Moradi har också bytt namn till Niklas Mo och gör på Facebook följande analys av Rakmat Akilovs motiv, på årsdagen efter terrordådet på Drottninggatan:

Alla delar blommor idag. Alla är ledsna för de som hade blivit offer i samma datum som idag. Ja det var en dag när människor blev riktigt skrämda, vi har förlorat personer som var oskyldiga, de var någons barn, någons son, någons mamma o någons familj. Vi måste tänka på dem samtidigt måste vi inte blunda för de människor som blir dödad varje dag i världen.

Den mördare som gjorde den här på Drottninggatan var också en människa som riskerade att bli utvisad, som inte mådde bra och som själv var rädd.

I dag personerna tar livet av sig själva, att mörda någon eller ta livet av sig själv är inte alls mänskligt eller nån lösning. Samtidigt är det inte mänskligt vad myndigheterna gör mot de personer som har sökt trygghet här. De sitter inlåst i förvar och blir behandlad som kriminella. Om vi vill leva i trygghet, med respekt o kärlek så måste varje dag se ut som i dag, att tänka på varandra, hjälpa varandra, visa respekt o kärlek till varandra. Stå upp mot orättvisa o sluta hata.

Arif Moradis facebookreflektion får många hjärtan och gillanden. Det var jättegulligt skrivet!

Karl-Olov Arnstberg

Utskriftsvänlig PDF-version

Alla texter är © på denna blogg. Det är tillåtet att sprida texterna under förutsättning att ni alltid länkar till källan här på bloggen.

OBS, länka inte just den här texten till Facebook. Det finns risk för att du blir blockad.