Några covidfunderingar


Covid sprids tydligen på tre sätt: kontaktsmitta, droppsmitta och luftburen smitta. Gentemot kontakt- och droppsmitta kan man skydda sig genom att hålla fysisk distans, undvika trängsel samt tvätta sig ofta. Kanske hjälper också munskydd något, men som bekant går åsikterna om munskydd isär, därför att virusarna är så små att de obehindrat passerar material som går att andas genom. Det blir ungefär som att försöka hindra flugor genom att sätta upp ett hönsnät.

När det gäller luftburen smitta är situationen mer problematisk, och mycket tyder på att covid sprids också på det sättet. För någon vecka sedan slog Kungliga vetenskapsakademiens expertgrupp fast att ”sammantaget tyder tillgänglig evidens på att luftburen smitta spelar en väsentlig roll för Sars-CoV-2-transmission, särskilt i dåligt ventilerade inomhusmiljöer”. Här blir försök att stoppa smitan i stort sett meningslösa, därför att skyddet skulle kräva både ett utomhusliv och ett så stort säkerhetsavstånd mellan människor, att tillvaron i stort sett slutade fungera. Detta gäller emellertid inte för tropiska klimat, eftersom starkt solljus dödar viruset. Det kan vara en av förklaringarna till att Thailand drabbats så lindrigt.

Är det sant att covidspridningen är luftburen – vilket inte är en åsikts- utan en kunskapsfråga – så kan Sverige och alla andra drabbade länder slopa i stort sett alla de inskränkningar i medborgarnas liv, som nu gäller, med undantag för rekommendationen att stanna hemma och inte träffa någon alls. Särskilt idiotiska blir de masstester som nu läggs så stor energi på. Undantaget är äldreboenden, som jag ska återkomma till. Därmed skulle man dels slippa skadorna på arbetslivet, med de stora ekonomiska och sociala konsekvenser det medför, dels avbryta marschen mot ett totalitärt samhälle, med hård myndighetskontroll av medborgarna. När den övervakningsteknologi som covid driver fram väl installerats, är det frestande att behålla och använda den också i andra sammanhang.

Nu till en annan fundering, som jag vill koppla samman med den ovan. I Main Stream Media sätts allt hopp till de vaccin som snart finns på marknaden. Däremot har jag inte hittat något skrivet om hur man kan stärka immunförsvaret, främst genom att äta D- och C-vitamin. Om hur man ska skydda sig på egen hand finns det dock mycket att läsa på nätet. Kan det möjligen vara så att här blivit en särskilt olycklig uppdelning? Bara för att alternativmedia skriver om hur man stärker immunförsvaret, så tar man inte upp det i main stream media? Vilken är annars förklaringen?

Så här skriver till exempel en Per Melin om möjligheten att stärka immunförsvaret:

  • Naturlig ekologisk mat, eftersom denna innehåller mer stärkande näringsämnen och mycket effektivare än den vanliga förgiftade maten hjälper kroppens att skydda sig mot smitta. Det är viktigt med en individanpassad kost som man tål och mår bra av. Undvik raffinerade produkter som försämrar kroppens immunförsvar och förbrukar mycket näringsämnen, till exempel vitt socker och vitt mjöl.
  • Ekologisk svart kumminolja eller quercetin eller hydroxyklorokin eller grönt te som var och en är jonoforer med förmågan att släppa in zink i cellerna. Väl inne i cellen så förhindrar zink virusets replikering och bromsar på det sättet sjukdomsförloppet.
  • Ett bra intag av zink. Tänk på att vid höga doser zink balansera med lämplig dos koppar, så att kopparbrist inte uppstår. Vid intag över längre tid bör förhållande mellan zink och koppar vara 10-30 gånger mot 1.
  • Bra nivåer i kroppen av D-vitamin har visat sig minska risken för covid med över 90 procent. Sola hela kroppen utan att bränna dig. Komplettera med viltfångad fet fisk ifrån havet, helt naturligt ekologiskt kött och vid behov högkvalitativt tillskott med vitamin D3.
  • Bra intag av vitamin K2, vitamin A och magnesium för att optimera kroppens ämnesomsättning av vitamin D3.
  • Bra nivåer i kroppen av C-vitamin ifrån mat och kosttillskott.

Det förefaller som rätt kost och rätt dos av vitaminer, mineraler och spårämnen kan stärka immunförsvaret och reducera skadorna av att bli drabbad av covid så pass, att samhället inte behövde göra drastiska ingrepp i medborgarnas liv. Per Melin är inte den enda som skriver om detta. Mitt problem, när jag läser detta förslag, är att jag inte vet om detta verkligen är sant. Är Per Melin en virusforskare i världsklass eller en snurrpelle?

Enkelt uttryckt så vill jag veta om jag som enskild medborgarna kan förhindra att jag blir dödligt eller allvarligt sjuk om jag smittas. Här skulle skolmedicinen kunna ta vid och här kunde medierna också pressa på, istället för att sätta allt sitt hopp till det som i dessa kretsar kallas för ”Big Pharma”. Ju mer jag tänker på detta, ju mer upprörd blir jag. Om det genom diverse vitaminintag och rätt föda på ett avgörande går att lindra eller till och med stoppa sjukdomsförloppet, varför får vi inte läsa om detta? Varför slås det inte upp på pressens löpsedlar? Det skulle nog sälja kvällspressen till och med ännu bättre än de återkommande ”nyheterna” om hur man ska kunna bli smal och vacker.

I synnerhet för äldrevården, där covid gått fram som en dödens slåttermaskin, skulle det ha varit en enkel sak att bygga upp de boendes immunförsvar, mycket enklare än för dem som inte bor på någon myndighetskontrollerad institution. Till och med att sola sig hade varit möjligt. Det finns ju solarier!

Ovanstående frågor tror jag att en majoritet av medborgarna skulle kunna instämma i, att de är av första rangen. Viktiga frågor som kräver vetenskapliga och tillförlitliga svar. Och ändå är det tyst i offentligheten. Varför?

Karl-Olov Arnstberg

Utskriftsvänlig PDF-version

Alla texter är © på denna blogg. Det är tillåtet att sprida texterna under förutsättning att ni alltid länkar till källan här på bloggen.