Vem vill bo i framtidens Sverige?

En notis i dagspressen meddelar att det stjäls båtmotorer för en miljon i Sverige. Tre till fyra procent av brotten klaras upp. För 25 år sedan var jag styrelseordförande i en stor båtklubb söder om Stockholm. Det var likadant då och det var en stor fråga hur båtvakterna skulle organiseras. För några veckor sedan läste jag att det stjäls cyklar till samma kostnad, en miljon kronor om dagen i Sverige. Förra året anmäldes 77 000 cykelstölder, vilket blir 210 cyklar om dagen. Jag tänker att detta måste vara organiserat, på samma sätt som stölderna av båtmotorer. Ligor åker runt i Sverige och stjäl egendom, som lastas i stora bilar och körs ut ur landet – till Polen, till de baltiska länderna och … ja, jag vet inte. Tullen saknar möjlighet att ingripa, de har bara befogenheter för gods som förs in i landet. Polisen har befogenheten men är inte särskilt alarmerad; i varje fall inte när det gäller cykelstölderna. En utredare säger på ett snyggt sätt att de struntar i de stulna cyklarna: ”Det kommer annat emellan, vi är oftast mer händelsestyrda och tvingas ta det som dyker upp som är mer akut”. När jag ser en kommentar i sociala medier om att uppklarningsprocenten är noll tänker jag, onödigt elakt kanske, att det mer akuta för poliserna kan vara kafferasten.

Jag bryr mig väl inte heller så mycket om just cyklarna men jag, och många med mig, vill gärna veta vart brottsligheten tar Sverige. I synnerhet oroar förorternas gängkriminalitet och skjutningarna, där Sverige är värst bland 22 europeiska länder, enligt en färsk undersökning från Brottsförebyggande rådet. När jag googlar skjutningarna hamnar jag på en lakonisk notis som i koncentrat visar på en främmande värld. Detta är en skärva av det mångkulturella Sverige sommaren 2021:

Den skjutne mannen kallas enligt uppgifter Ninow och hans riktiga namn ska enligt samma uppgifter vara Mustafa Rashid Ismael. Han ska ha haft en koppling till gänget FLG (FilterLösa Grabbar) som främst har koppling till Tensta. Eventuellt ska han och några andra personer dock ha lämnat FLG för att starta eget. Så han kan ha skjutits av tidigare vänner eller av gamla fiender i Husby Hyenor (HH) eller Dödspatrullen. FLG betraktas som allierade med det kriminella gänget Shottaz från Rinkeby och kallas ibland också Shottaz yngre.

Det verkar vara strålande tider för alla slags brott. Butiksbrotten ligger enligt Svensk Handel på en mycket hög nivå. Bil- och skolbränderna skrämmer också. Kort sagt: Sverige sticker ut. Det gör vi också när det gäller bristen på fängelser. Det är knökfullt och nya anstalter måste byggas.

Jag googlar vidare och ser en annan notis där det konstateras att allt fler drabbas av personrån i Göteborg. Det är ”utländska grupper” som omringar offren för att stjäla klockor och andra värdesaker. Polisen varnar människor för att gå ut ensamma. Jag googlar ”polisen varnar Göteborg” och får veta att under den senaste tiden har det rasat in anmälningar om en ny form av rån. Via dejtingsajter luras offren att tro att de ska få träffa en attraktiv partner. De möts av ett gäng gärningspersoner som rånar och utpressar dem:

Det är en ganska påtaglig ökning av antalet anmälningar. Det är ett brott som ofta går under radarn, det är inte självklart för allmänheten att se när det händer. Så som en misshandel. Det sker lite mer i skymundan och avsides, säger Johan Selindh. 

Jag kan inte undgå att dra slutsatsen att Sverige är ett land där praktiskt taget all slags brottslighet har eskalerat, utom möjligen häststölderna. Det verkar bara bli värre och frågan är på vilka sätt det kan bli värre. Vad kan vi förvänta oss för slags brott, som inte går att leva med – något som skulle kunna kallas för systemhotande kriminalitet. Det finns därvid ett mönster. En mycket hög andel av brotten, i synnerhet de systemhotande, begås av utlänningar, invandrare och invandrares barn. Till mönstret hör också att svenskarna är i underläge. De som blir rånade är ofta ensamma och de som rånar är fler, kanske ett gäng. När det gäller barn, skrev Svenska Dagbladets Tove Lifvendahl för inte så länge sedan om Generation Villebråd. Jag tänker som så många andra, i synnerhet barnföräldrar, att ett samhälle där inte ens barnens trygghet är säkrad, ett sådant samhälle går inte att leva i.

Kommer Sverige en dag att se ut som Sydafrika, där de allra flesta vita oftast bor i ”gated communities” alternativt flerbostadshus med säkerhetstjänster och kameror? Sydafrikas medborgare har fler säkerhetsvakter anställda än landets polis och armé tillsammans. Höga murar, taggtråd och hundar är alternativ för dem som inte har råd med privata säkerhetsvakter. Varje resa utanför den egna bostaden är riskabel. Smash-and-grab-artister strövar runt på gatorna och kan råna genom ett bilfönster på några sekunder. Turistområdena är starkt skyddade. Kapstadens strandpromenad är inte bara upplyst utan också noga bevakad av privata säkerhetsvakter. Där finns över 800 CCTV-kameror. De övervakas i ett kontrollcentrum, som kan skicka beväpnade säkerhetsvakter eller läkarhjälp till vilken plats som helst inom några minuter.

I andra delar av staden har ficktjuvar och gatubarn kontrollen. Besökare uppmanas att stanna kvar i välbesökta, väl upplysta områden. Utanför dessa områden kan det bli farligt på nolltid. Faktum är att de flesta sydafrikaner som bor i städer helst inte rör sig utomhus efter mörkrets inbrott, inte ens i sina egna stadsdelar. Många undviker helt att gå ut. De lever inomhus och förflyttar sig i bil från en säker miljö till en annan, exempelvis från en gated community till ett köpcentrum. Allt är bevakat.

Det är inte förvånande att många vita flyr ett så rigoröst kontrollerat liv. Mellan 2007 och 2015 lämnade 40 procent av landets vita miljonärer landet och de följs av många entreprenörer och högutbildade. Denna ”brain drain” drabbar Sydafrika hårt och allt tyder på att den kommer att förvärras i framtiden. Samtidigt flyttar många fattiga och outbildade migranter in från resten av Sydafrika.

Är det relevant för Sverige? Ja, det är det.

Det finns också en annan brottstyp som driver på den här utvecklingen: kidnappning. Det är en brottstyp som gör att den välbeställda befolkningen (alltså inte bara vita) väljer mellan att fly landet och att barrikera sig. I ett tidigare blogginlägg skrev jag om Alphaville utanför Sao Paulo, världens största gated community.

En invånare som länge varit emot att flytta till Alphaville men till slut ändå gjorde det, för att inte sätta sina båda döttrars liv i fara, förklarade:

Jag tycker att det finns något djupt artificiellt med att leva här. Vi bor bakom tjocka väggar omgivna av vakter, vilket ger oss en känsla av att vi lever i ett fängelse. Jag skulle definitivt föredra att leva och vara en naturlig del av samhället, men risken är för stor när du har två små tjejer.

Vill man ha färsk information om kidnappningar kan man se på Venezuela, där de är mycket vanliga. Venezuela är ett farligt land för alla. Nedanstående varning utfärdades i år av Svenska ambassaden där:

Omfattningen av våld i landet är hög och mordfrekvensen är en av världens högsta. Droghandlare och illegala beväpnade grupper är aktiva utmed gränserna mot Colombia och Brasilien.
Väpnade rån och överfall är de största säkerhetsriskerna i landet liksom kidnappning. Begränsad upprätthållande av lag och ordning råder. 
Stor försiktighet rekommenderas vid vistelse i storstäderna, framförallt i huvudstaden Caracas där våldet är som mest utbrett. 
Undvik att vistas på gator och torg efter mörkrets inbrott, liksom i städernas utkanter. Det bör undvikas att bära större summor i kontanter eller synliga smycken. Om möjligt använd inte mobiltelefon öppet på gatan då detta ökar risken för rån och överfall. Bilstölder är även vanligt förekommande.
Var uppmärksam på Caracas internationella flygplats, Aeropuerto Internacional de Maiquetía Simón Bolívar. Beväpnade rån mot resenärer har skett och det har rapporterats fall där falsk narkotikapolis försökt lura utländska resenärer på pengar. Transitresenärer på flygplatsen kan välja att övernatta på ett hotell nära flygplatsen för att undvika resan mellan flygplatsen och Caracas.
Endast auktoriserade taxibilar bör anlitas. Hotell och restauranger samt större köpcentrum kan ofta hjälpa till med att beställa taxibilar från kända taxibolag.
Kreditkort bör användas med försiktighet då risk finns att kreditkortet kopieras.
Resenärer till sjöss bör vara försiktiga i venezolanska vatten eftersom det rapporterats incidenter av sjöröveri, i synnerhet öster om Puerto La Cruz och mellan Venezuela och Trinidad.

Se texten som en varning för hur Sveriges framtid kan se ut. Dystopiskt? Ja, men vem kunde för trettio år sedan föreställa sig det Sverige som vi i dag lever i? Om ett drygt år är det val. Får de politiker som är ansvariga för det Sverige vi nu lever i fortsatt förtroende, så kan vi i morgon leva i ett land som liknar Venezuela. Eller Brasilien. Eller Sydafrika.

Karl-Olov Arnstberg

Utskriftsvänlig PDF-version

Alla texter är © på denna blogg. Det är tillåtet att sprida texterna under förutsättning att ni alltid länkar till källan här på bloggen.