Söndagskrönika: Den spegelvända formateringen

Under den amerikanska presidentvalskampanjen 2016 spreds via mail en konspirationsteori med namnet Pizzagate. Den påstod att demokratiska toppolitiker och tjänstemän sysslade med människohandel. De var pedofiler och bland annat hade de en barnsexring i källaren till en namngiven pizzarestaurang i Washington DC. En man i North Carolina beslöt sig för att ta reda på om det var sant. Han reste dit och sköt med ett gevär sönder låset till ett förråd, därför att han trodde att det var dörren till barnsexkällaren.

Pizzagate ledde till en annan konspirationsteori som drog in Hillary Clinton, Razzledrip. Tillsammans med sin tidigare kampanjordförande, John Podesta, påstods hon delta i rituella mord på barn. Genom att dricka deras blod kunde man föryngra sig.

Dessa båda rörelser är föregångare till QAnon, en konspirationsteori där anhängarna är övertygade om att ett internationellt nätverk av satanistiska pedofiler ligger bakom ”den djupa staten”. I nätverket hittar man elitistiska demokrater, politiker, journalister, nöjesmoguler och andra offentliga personer. Bokstaven Q är central och det finns två hypoteser. De ena är att de ”Q-droppar”, som sprids på nätet bland anhängare till Donald Trump, hänvisar till energidepartementets högsta säkerhetsnivå för kärnvapen (Q-godkännande). Den andra är att Q en person med militär- eller underrättelsebakgrund i den översta makteliten. Han kommer att avslöja sanningen.

Kampen står mellan ont och gott. QAnon-anhängarna väntar på två stora händelser: Stormen och Det Stora Uppvaknandet. Stormen är massarresteringen av personer i höga maktpositioner. De kommer att ställas till svars. Det Stora Uppvaknandet är när det amerikanska folket förstår att QAnon-teorin är sanning. Denna insikt kommer att göra det möjligt för USA att gå in i en ny guldålder.

Under covidpandemin tredubblades anhängarna på Facebook och de dubblades på Instagram och Twitter. När Capitolium i januari 2021 stormades av Trumpanhängare spreds en bild av en QAnonman med pälsmössa och tjurhorn över världen. Rörelsen samlade också anhängare i Europa och så många som tvåhundratusen tyskar hoppades för något år sedan att QAnon och Trump skulle återupprätta det tyska riket, som de allierade delat upp mellan sig efter andra världskriget.

I Sverige knöts rörelsen till vaccinskeptiker men också till föräldrar som förlorat vårdnaden av sina barn. En långhårig man talar i en video från ett lyxhotell på Bali om hur en pedofilsekt kidnappar barn. Det är en livesändning och de flesta av gästerna är svenskar. ”Tack för att ni gör det här för barnen och föräldrarna”, säger en kvinna från Sverige, som bjudits in till videon. Flera av gästerna släpps fram i egna videorutor och uppmanas att dela sina berättelser. Svenska Dagbladet skriver i maj 2021:

Där finns en pappa från västra Sverige som flytt till Polen med sin son, flera mammor som förlorat vårdnaden om sina barn, en chefredaktör för en svensk alternativvetenskaplig tidskrift som nickar instämmande, och en före detta polis som försäkrar att svenska myndigheter infiltrerats av satanister och pedofiler.

Den videon hade för drygt ett år sedan visats 26 000 gånger på Balimannens Facebookkonto. Därifrån har den delats vidare i 50 andra grupper som samlar nära en halv miljon medlemmar runtom i världen.

På Facebookgruppen Källkritik, fake news och faktagranskning kan man läsa att de som importerat QAnon till Sverige är nyandliga coacher och spiritister. Deras följare är ofta medelålders kvinnor, en grupp som fram tills nyligen varit ganska ointresserad av konspirationsteorier. Det är Ingegerd, Helena och Anette som skriver och det som förenar dem är fritänkande, misstro mot auktoriteter och institutioner. Förut nöjde de sig med att vara vaccinskeptiker och känsliga för strålning. Nu har de upptäckt att det är bara en av bitarna i ett mycket större pussel, QAnon.

Tycker du att QAnon låter helsnurrigt? I så fall får du här en annan konspirationsteori:

I World Economic Forum samlas världens allra rikaste och mäktigaste, de som formar agendan på den globala scenen. Bland medlemmarna märks Bill Gates, vaccinalliansen GAVI, Världsbanken, WHO, Google, Huawei, Mastercard, Microsoft och många fler. De menar sig redan ha startat vad de kallar för den fjärde industriella revolutionen.

Vintern 2020 fick pandemin som bekant länder världen över att införa mer eller mindre extrema åtgärder för att minska smittspridningen. I juni samma år erbjöd World Economic Forum lösningen på alla problem. I boken The Great Reset presenterades inte bara en strategi för att bekämpa viruset utan också en plan för att omforma hela världssamhället. Ledaren av World Economic Forum, Klaus Schwab, sa: ”The pandemic represents a rare but narrow window of opportunity to reflect, reimagine, and reset our world”.

Här är en beskrivning från Flashback av vad det handlar om: The Great Reset är maktelitens sätt att inkognito införa den nya världsordningen. Den fjärde industriella revolutionen där Artificiell Intelligens, det totalitära övervakningssamhället och digitala valutor står i centrum och styr våra liv. Du kommer få två val (efter att dom kraschat din nationella valuta, dina besparingar så att du varit tvungen att göra dig av med allt du redan äger): Du kan fortsätta leva ditt liv i extrem fattigdom i en värld där det knappt finns jobb eller något hopp. I detta alternativ behöver du inte vaccinera dig (covid-21) eller få i dig chippet. Men glöm att du får sätta din fot i någon smart stad, du får nöja dig med att bo i enorma ghetton. Eller så kan du välja att vaccinera dig (covid-21) och få ett chip inplanterat som är din plånbok, legitimation och hälsodeklaration i ett, så du kan bevisa att du är vaccinerad. Med detta alternativ kommer det att ingå UBI (medborgarlön), med en liten detalj. Har du något kvar på kontot när månaden är slut så kommer överskottet att nollställas. Det kommer alltså bli omöjligt att spara, utan pengarna ska förbrukas och gör du inte det får du skylla dig själv. Kan ju även tillägga att dessa digitala valutor kommer vara 100% spårbara så gör du något som inte uppskattas av elitens hantlangare så blir det konsekvenser.

Världens rika och mäktiga har alltså en plan för framtiden men är det en konspiration när den framförs helt öppet? Vidare, det kan mycket väl vara så att planen visar sig vara en katastrof för världen, men är det avsikten? Är det destruktiv ondska som ligger bakom? Vill världens rikaste och mäktigaste ledare mänskligheten illa? Ytterligare en invändning, den mest bärande: Är det något vi vet om möjligheten att förverkliga omvälvande framtidsplaner, så är det att det aldrig blir på det sättet. Jag är frestad att jämföra Klaus Schwab med Sickan i Jönssonligan. Han var också bra på att planera men det gick ju aldrig som han hade tänkt sig.

Alla människor är mer eller mindre strategiska när de vill uppnå något. Det gäller givetvis också för makteliter på olika nivåer. De intrigerar och planlägger och den offentliga fasaden överensstämmer långt ifrån alltid med det som händer bakom kulisserna. Det är bland annat för detta som uttrycket ”the deep state” myntats. I några sammanhang inte bara anar utan vet vi att det finns bakomliggande konspirationer. Tobaksindustrin duperade allmänheten om rökningens skadliga hälsoeffekter. Volkswagen konspirerade när de förfalskade sina utsläppstester för dieselmotorer. Nationella säkerhetsmyndigheten i USA spionerade i hemlighet på vanliga internetanvändare. Det främsta exemplet på väl dokumenterade ”konspirationer” är nog ändå Frankfurtskolans betydelse för vår tids politiskt korrekta tänkande. Den är väl belagd, men den som för det på tal riskerar att klassas inte bara som konspirationsteoretiker utan också som antisemit – av maktpersoner som är totalt okunniga om det som de brunsmetar och förbjuder.

Nu till oss dissidenter. I vår avsky för vänsterextremister, klimataktivister, genusteoretiker, militanta feminister, PK-idioter, agendajournalister, miljöpartister och rent allmänt woke-defekta finns risken att vi blir lika svartvita och oförsonliga. Vi blir hatiska, förbannade och oanalytiska på samma sätt som våra hjärntvättade motståndare – de där djävla, djävla djävla …!

Den belgiska psykologen Mattias Desmet, som bättre än någon annan med hjälp av begreppet massformatering förklarat hur vår tids västfientliga masspsykos fungerar, har i sin nya bok The psychology of totalitarianism varnat för att människor som inte dragits med i masspyskosen och som därför tycker att den vänsteraktivistiska verklighetstolkningen är helt absurd, utvecklar ett intensivt behov av en enkel men ändå övertygande förklaring till alla galenskaper. Vilka är det som har hittat på och lyckas hjärntvätta folk till att tro på den där PK-smörjan? Det måste handla om en konspiration!

Ju mer oroliga människor känner sig, desto mer övertygade blir de om att onda krafter, en avsiktlig illvilja, ligger bakom. Konspirationstänkandet lättar inte bara på ångesten utan fyller också människor med en sorts entusiasm. De har upptäckt roten till det onda och därmed vet de också vad som måste göras. De förstår också att det inte är de själva som blivit galna och således behöver de inte ifrågasätta sina egna uppfattningar. Tvärtom, de kan stärka och förtydliga dem.

Konspirationstänkandet får en enorm psykologisk betydelse och till slut förklarar konspirationen snart sagt allting dumt som händer. De hjärntvättar barn, de sätter till skadliga, kanske till och med giftiga, ingredienser till covidvaccin som gör oss sterila, de blandar giftiga ämnen i vår mat etc. De är ormars avföda eller kanske zombies och utomjordingar. Fjädern blir till en hel hönsgård och konspirationen riskerar att landa långt bort i tok även för i andra sammanhang mycket klyftiga och rationella människor. Allting som idioterna gör eller hittar på blir fel. Den som inte är medveten och ondsint är också en idiot, en nyttig idiot.

För oss dissidenter utgör den spegelvända formateringen ett problem, därför att den drabbar vår trovärdighet. Vi hamnar i dåligt sällskap, vilket blir ett vapen som kan vändas emot oss. QAnon och vantolkningen av The Great Reset stärker det vänsterliberala narrativet.

EU har en officiell webbplats där de ger råd om hur man ska förhålla sig till konspirationsteorier: Så upptäcker du konspirationsteorier. Där får man ett knippe med anvisningar, också rådet att man ska granska sig själv: Hur kommer min egen rädsla och mina egna värderingar in i bilden? Det är att bra råd så jag ställde samman en sådan lista. Här kan du pröva om du löper risk att bli en dissident eller kanske till och med anhängare av en konspirationsteori. Instämmer du i nedanstående påståenden?

  • Att sverigedemokraterna hotar demokratin därför att partiet har nazistiska rötter.
  • Att nationalismen är farlig och leder till totalitarism.
  • Att rasismen är utbredd och att antirasismen därför är en första rangens angelägenhet.
  • Att den vita västerländska majoriteten ska ge upprättelse och skydd åt förtryckta kulturella, etniska och politiska minoritetsgrupperingar.
  • Att i Ungern och Polen är demokratin allvarligt hotad av fascistiska regimer.
  • Sverige ska föra en generös invandrings-, och återföreningspolitik.
  • Att värdegrunden tillsammans med de mänskliga rättigheterna är demokratins grundbult.
  • Att patriarkatet bör bekämpas och att kvotering och feministisk kamp mot de vita männen är angeläget.
  • Att Priderörelsens kamp för hbtqia+ bör stödjas (homosexuella, bisexuella, transpersoner, queera personer, icke-binära, asexuella samt + som står för alla andra identiteter och läggningar som demisexuell, pansexuell, agender, genderqueer, genderfluid, panromantisk m.m.).
  • Att klimatet måste räddas, annars går vi alla under.

Fick du ett ja på alla frågorna? Grattis, då är du grundligt formaterad in i det svenska och västerländska majoritetsnarrativet. Du kommer aldrig att tro på konspirationsteorier, i varje fall inte om de kommer från det som sägs vara höger. Inte heller kommer du att leta efter ett alternativa nyheter på nätet, detta mediernas grovsoprum. Dig går det inte att lura! Antagligen dör du hellre än att ändra dig. Det tråkiga är att det gör också den västerländska civilisationen.

Karl-Olov Arnstberg

Utskriftsvänlig PDF-version

Alla texter är © på denna blogg. Det är tillåtet att sprida texterna under förutsättning att ni alltid länkar till källan här på bloggen.